2024 július 19

Chelonia mydasm, a műanyagzabáló gombák, Isten nevében

Chelonia mydas, magyar nyelven: közönséges levesteknős. Már nevében is rejlik némi ellentmondás. Ez az oceánokban élő teknősbéka faj minden csak nem közönséges.

Gondojunk bele!

Ennek a víziállatnak a mérete önmagában véve is lenyűgöző, 80-152 centiméter, a testtömege elérheti a 300-400 kilogrammot. A közönséges levesteknősnek vastag, nehéz csontos páncélja van, amelyet tányérhoz hasonló pikkelyek  borítanak. Felnőtt állatoknál a pikkely rendszerint olajzöld vagy sötétbarna és sárga márványozású, illetve foltos. 

Az élet úgy hozta, hogy alkalmam volt testközelből látni ilyen állatokat. Ázsiai utunkon ellátogathattunk Phuket Marine Biological Centerbe, magyar nyelven Phuket Tengeri Biológiai Központba, amelynek a feladata ezeknek a különös, sok esetben szigorúan védett éllatoknak a megmentése, visszatelepítése az óceánba,szaporodási- és élőhelyük védelme. A kép, amit a tudományos központban láttunk több szempontból elkeserítő volt. Az emberi tevékenység számos áldozatát láthattuk, akadt köztük, amelyik horogtól, hajómotortól sérült meg, más hálóba gabalyodott, akadt amelyiknek hiányzott a lába, letörött a pikkelye. A legdöbbenetesebb volt, amikor a központ munkatársa elmesélte: nemrég egy levesteknős sodródott partra az ország keleti tartományában. Nem tudtak segíteni rajta, két nap múlva elpusztult.

A szerencsétlen állat gyomrában műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, petpalack törmelékeket találtak. Az állat a sok műanyagszemét miatt képtelenné vált a táplálkozásra

Mindez azért jutott az eszme, mert olvastam, hogy  a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai találtak egy tengerigomba-fajtát, amely műanyagféléket bont le akár két hét alatt. Laboratóriumi körülmények között már képesek felgyorsítani a gombák szaporodását. Olyan szabadalomban gondolkodnak, amellyel fel lehetne venni a harcot az évente egyes becslések szerint tengerbe kerül nyolcvanmillió tonna műanyag ellen.

Először örvendeztem magamban, mert eszembe jutottak thai emlékeim. Lám, ez tényleg megoldhatná a problémát. Aztán elgondolkoztam, s arra jutottam: lehet, hogy már megint Istent akar játszani az ember. Olyan dolgokba akar avatkozni, amelyek esetleg visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a természet ökológiai egyensúlyában

Komoly dilemma. Később az is az eszembe jutott. Előbb-utóbb a nagyra becsült tudósok talán kitalálnak valamilyen technológiát, ami rendet tesz az emberi fejekben. Ugyebár az a nyolcvanmilió tonna szemét nem magától került az óceánokba?

Még egy személyes dolog. Nekem mér azon az ominózus látogatáson Phuket Tengeri Biológiai Központban egy életre elment a kedvem a tengerparti vendéglők ma is kedvenc ételétől, a teknősbéka levestől.