Ember legyen a talpán, aki tudja, hogy miből mi következhet.

Sokat ismételt mondás, hogyha egy pillangó felreppen Amerikában, attól lehet tornádó Ázsiában. Ezt hívják pillangó hatásnak, ami kifejezni hivatott, hogy a világ dolgai mennyire nagyon összefüggenek, és ezen egymásra utaltság elől nem annyira van menekvés senkinek sem. Több alkotó is megfilmesítette már az effektust, eljátszva a gondolattal, hogy „mi lett volna, ha..”. Az erre adott válasz ugyanis soha nem olyan egyszerű, mint az egyébként tűnik.

Ha megbuktunk a KRESZ vizsgán, akkor természetesen bosszankodunk, hogy milyen jó lett volna, ha sikerül. De persze nem tudhatjuk, hogyha ennyivel előbb kapunk jogosítványt és kirándulunk egyet a családi kocsival, akkor nem jön-e szembe egy őrült, aki miatt otthagyjuk a fogunkat. Ha valami rossz történik, akkor ezért vigasztalhatjuk magunkat talán azzal, hogy minden okkal történik, és az események végletekig való összefonódása miatt lehetetlen tudni, hogy pontosan mi történt volna ellenkező esetben.

Persze, az is lehet, hogyha meglett volna az a vizsga, akkor következő héten már életünk szerelmét vehettük volna fel stopposként az út mellett. Mindenesetre, érdemes a legjobbra törekednünk, hogy amiket befolyásolni tudunk, azokból kihozzuk a maximumot. És mellette persze elfogadjuk, hogy messze-messze nem mindent mi irányítunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock