Hétvégi szösszenet

Nagyjából, mint címben, úgy foglalhatnók össze a kétségkívül egyre kilátástalanabb magasságokba kapaszkodó inflációt.

A hivatal által nemrég nyilvánosságra hozott adat, miszerint 9,5 százalékkal növekedtek a magyarországi árak senkit sem lepett meg. Mindannyian vásárolunk, s nem kis aggodalommal figyeljük az árufeltöltők kezében csattogó címkéző masinákat. E munka következtében néhány nap alatt jelentősen változnak az árak.

A társadalom számottevő része bizalmatlan, nem kis félelemmel figyeli a folyamatot. A éltesebbek bizony még emlékezhetnek a rendszerváltást követő esztendőkre, amikor szintén az egekbe szökött az infláció, s hosszú évebe telt a folyamatok megfékezése. És máig nem felejtettük el, mennyi áldozattal járt az egyensúly helyreállítása.

Jobbára ezeket a kételyeket tükrözte vissza a gazdaságkutató intézet, felmérése szerint a társadalom a hivatalos adat duplájának érzi az inflációt.

A hivatalnak persze ezután lépnie kellett. Nem is váratott magára sokáig a válasz. Az emberek fejében van a gond, merthogy az inflációs pszichózis okozza ezt az érzést. Ez másként megfogalmazva annyit jelent: valójában nem az inflációval van baj, hanem az emberek fejével.

Ne legyünk teljesen igazságtalanok! A pszichózis bizony jelen van az életünkben. A boltokban sok kristálycukros, tejes, étolajos polc üres. Lépten nyomon feliratokkal találkozunk, amelyek vásárlási mennyiségi korlátozásokról tájékoztatnak.

Furcsa szerzet az ember. Mindig aggódik. Pedig nem biztos, hogy kellene. A napokban megalakult egy nyilatkozatában önmagát ,,harcosok klubjának” nevező formáció, amelynek vezető személyisége nyilatkozta, először megszelídítik, aztán megállítják az inflációt. Korábban olyat is hallottunk a koronavírus járvány második hulláma idején: a második hullámot „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van… levittük a birkózószőnyegre”. A vírus azóta is itt van, naponta okozza emberek halálát.

A nyilatkozatokkal jó óvatos lenni. Az infláció esetében különösen. Egy tanulmány szerint az infláció eredetileg orvosi műszó, latinul felfúvódást, felfúvódottat jelent, és mint közgazdasági fogalmat az amerikai polgárháborúban használták először. Akkor ugyanis a termékek papírpénzben mért ára felfutott, „felfúvódott” a termékek nemesfémben megadott árához képest.