2024 április 22

Tarol a Lego

Míg más játékgyártó cégek az infláció okozta visszaeséssel küzdenek, a Lego tégláról téglára építi a pozitív eredményeket.

Töretlen és példátlan előny

A magántulajdonban lévő dán játékgyártó az idei év első hat hónapjában 1%-kal növelte bevételét, amely elérte a 27,4 milliárd dán koronát, azaz mintegy 4 milliárd dollárt. Eközben a tőzsdén jegyzett riválisok, mint például a Mattel, Hasbro, Funko és a Jakks Pacific mind kétszámjegyű bevétel- és árbevétel-csökkenésről számoltak be az idei évben.

„Azt hiszem, ami nagyon elégedetté tesz, az a tény, hogy továbbra is túlnövünk az iparágon” – mondta Niels Christiansen vezérigazgató a CNBC-nek. „Az a jó számunkra, hogy az elmúlt négy-öt évben minden 10 százalékponttal nőttünk a piac fölé… ez azt jelenti, hogy folyamatosan piaci részesedést szereztünk, ez szuper fontos.”

A játékgyártó cégek az egész iparágban hatalmas növekedést értek el a Covid-19 járvány idején, köszönhetően a gyereket lekötni kívánó szülőknek. A felnőttek is visszatértek a játékokhoz, hogy elűzzék az unalmat. A Lego a világjárvány idején tapasztalt növekedésre épített, a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megcélzó, változatos termékpalettának köszönhetően, miközben felülmúlta az iparágat és növelte piaci részesedését.

Nem minden fenékig tejfel

Természetesen a vállalat nem volt mentes a makrogazdasági nyomástól, különösen a magasabb anyag-, szállítási és energiaköltségektől. A nettó nyereség az első félévben 5,1 milliárd dán koronát, azaz mintegy 742 millió dollárt ért el, ami 17%-os csökkenés a 2022-es év azonos időszakához képest.

A nyersanyagköltségek az első félévben jelentős kiadást jelentettek a vállalat számára, de Christiansen elmondta, hogy az árak csökkenésével ez a jövőben várhatóan mérséklődni fog.

A Lego a magasabb szállítási költségek egy részét ellensúlyozta azzal, hogy a kulcsfontosságú piacok közelében helyezte el a gyártóüzemeket. Az Egyesült Államok például egy mexikói gyárból szerzi be a Lego termékeket. Ez az ellátási lánc a következő két évben rövidülni fog, mivel a vállalat új üzemet nyit Virginiában.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock