Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Szlovákia az amerikai nukleáris fűtőanyagot favorizálja

A Szlovák Villamos Művek (Slovenske elektrarne, SE) szerződést kötött az amerikai Westinghouse nukleáris fűtőanyaggyártó társasággal a szlovák atomerőművek fűtőanyag-ellátásáról.

A nemzetközi tender eredményeként létrejött megállapodás célja, hogy diverzifikálja a a szlovákiai VVER 440-es reaktorokkal felszerelt erőművek nukleáris üzemanyag-ellátását – közölte pénteken az SE. Az első szállítmány várhatóan az üzemanyag felhasználásának engedélyezését követő első évben érkezik meg. A Westinghouse által szállított fűtőanyag felhasználását az SE reaktorainak körülményeit figyelembe véve kell engedélyeztetni. Ebben szerepelnie kell, hogy a fűtőanyag biztonságosan felhasználható. Az SE közölte, hogy legalább két alternatív forrást meg akarnak tartani a portfóliójukba tartozó nukleáris fűtőanyagellátók közül. Valamint számos nukleáris anyagellátót és szolgáltatót az ellátóláncból. A Westinghouse több mint hatvan éves tapasztalattal rendelkezik az atomenergia területén, a világ atomerőműveinek közel a fele az ő technológiájukat használja – ismertette a távirati iroda.

A Westinghouse eddig is nyújtott szolgáltatásokat a VVER 1000-es reaktorok használatához, amelyekkel Szlovákia nem rendelkezik. Az atomerőművek a szlovák villamosenergia-rendszer gerincét alkotják, az általuk termelt energia adja a teljes szlovák villamosenergia-termelés mintegy 59 százalékát. Szlovákia a jövőben Franciaországgal is együttműködik nukleáris fűtőanyag-ellátásuk diverzifikációja céljából. Május végén az SE együttműködési megállapodást írt alá a francia Framatom nevű céggel.