2024 május 20

Putyin erre nem számított – Rendkívüli helyzet Orenburg régióban

Kurgan adminisztrációja bejelentette négy mikrokörzet lakóinak megelőző evakuálását .”Az árvízveszély miatt a lakosság megelőző evakuálása zajlik az esetleges árvíz és elöntés helyéről.

Minden lakónak sürgősen össze kell szednie holmiját, gyógyszereit és iratait, értéktárgyait, és haladéktalanul el kell hagynia az elöntött területet” – közölték a hatóságok. A figyelmeztetés a Zatobolny, Khrapovo, Chelnokovo, Glinka mikrokörzet lakosaira, valamint a Kirovszkij-hídon túli kertészeti társulásokra vonatkozik.

A Dél-Urál régióit idén soha nem látott áradások érték. A legnehezebb helyzet Orenburg régióban van. Április 5-én, pénteken átszakadt a gát, amely Orszk városát védte az Urál folyótól. A hatóságok tömeges evakuálást hajtottak végre az óvárosból. A régióban szövetségi szükségállapotot vezettek be, és a helyszínre érkezett a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, Alekszandr Kurenkov.

Eddig mintegy 3,9 ezer lakóépület és 8,7 ezer telek került az árvízi övezetbe. A regionális kormányzat 21 milliárd rubelre becsüli az árvíz okozta kárt. Az orszki polgármesteri hivatal arról számolt be a RIA Novosztyi hírportál szerint, hogy az árvíz sújtotta városban négyen haltak meg.

A Tyumen régióban is rendkívüli állapotot vezettek be a kedvezőtlen árvíz-előrejelzés miatt. Alexander Moor kormányzó szerint a térségben nyugodt és ellenőrzött a helyzet. A szakemberek kedvezőtlen előrejelzést adnak a Tobol és az Ishim folyók helyzetére vonatkozóan.

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghallgatta a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetőjét, Alekszandr Kurenkovot, valamint Orenburg, Kurgan és Tyumen régió kormányzóit az árvízhelyzetről és a meghozott intézkedésekről. A munka koordinálására és a következmények felszámolására külön bizottság létrehozását rendelte el. A szomszédos Kazahsztán hatóságai szerint a jelenlegi áradások az elmúlt több mint 80 év legnagyobb árvizei, és az ország egyes régióiban rendkívüli állapotot hirdettek ki.