2024 május 27

Hatalomváltás – Kína és Oroszország barátsága

Tíz évvel ezelőtt Xi Jinping elnökké választása után megtette első látogatását Oroszországba. Xi 2013 márciusi útja, – amelyet a kínai vezető nem sokkal hivatalba lépése után tett – jelezte, hogy Kína komoly potenciált lát az Oroszországgal való együttműködésben. Egy évtizeddel később a mostani háborús időkben, kapcsolatuk még fontosabbá vált.

Xi háromnapos állami látogatása Oroszországban, amely a kínai vezető első külföldi utazása volt azok után, hogy harmadszor is megválasztották elnöknek, nagy jelentőséggel bírt, nemcsak a kínai-orosz kapcsolatokra nézve, hanem a világra is. Xi magasztos véleménnyel volt orosz partneréről: „Az elmúlt tíz évben nyolc alkalommal látogattam meg Oroszországot. Minden alkalommal nagy elvárásokkal érkeztem, és gyümölcsöző eredményekkel tértem vissza, új fejezetet nyitva a kínai-orosz kapcsolatok könyvében.”

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államoknak nem tetszik a virágzó kapcsolat

A „korlátlan barátság”, amelynek egyelőre vannak korlátai, komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok hegemóniájára és a nyugat terveire. Az USA azzal vádolta Kínát, hogy készen állnak fegyvereket szállítani az oroszoknak, és már eddig is jelentős segítséget biztosítottak az agresszornak.

Rengeteg szankciós csomagot dobtak már az oroszokra, és fegyverekkel támogatják Ukrajnát. Európa beszüntette az orosz függőségét, ezzel elvéve legnagyobb piacukat. A háborús gépezet ennek ellenére nem bír lassulni. Természetesen az orosz gazdaság fennmaradását nagyban segíti a Putyin és Xi közötti virágzó kapcsolat, és ez az, ami nem tetszik a nyugatnak. Putyin újabb bejelentése nagy port kavart. Elmondta ugyanis, hogy Xi Jinping kínai elnök látogatása során Moszkva és Peking további nyolc együttműködési területet jelölt ki. Az egyre szorosabb együttműködést a két ország Amerikával kapcsolatos nézeteltérései is fűtik.

(www.shutterstock.com)

Kínai-orosz kapcsolat nem egy hagyományos szövetség. Bizonyos értelemben meghaladja az elavult formát, mivel nemcsak a kölcsönös, hanem a multilaterális ügyekre is összpontosít. Ezzel pozitív szerepet vállal a regionális stabilitás és a politikai bizalom erősítésében. A kínai és az orosz vezetők közötti magas szintű kölcsönös bizalom és érett kapcsolat azt mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok képesek ellenállni a világban jelenleg is tapasztalt mélyreható változások hatásainak.

Forrás: globaltimes.cn

Címlapkép: Shutterstock