2024 április 17

Hat évtizedes csúcson a brit államadósság-ráta

A brit statisztikai hivatal (ONS) havi összegzésében kimutatta, hogy június végén a nettó államadósság-állomány 2218,2 milliárd font (924 ezer milliárd forint) volt.

Ez 99,7 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra nettó adósságrátája a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

A közfinanszírozási szektor nettó piaci hiteligénye – az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül számolva – júniusban 22,8 milliárd font (9500 milliárd forint) volt.

A statisztikai hivatal kiemeli szerdai ismertetésében, hogy ez volt a második legnagyobb összegű júniusi kormányzati hitelfelvétel 1993 óta, amikor megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a múlt hónapban felvett állami hitelek összege 5,5 milliárd fonttal alacsonyabb volt, mint tavaly júniusban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó, 2020 márciusának végén elrendelt országos zárlat utáni harmadik teljes hónapban.

Az ONS szerdán ismertetett, felülvizsgált számításai szerint a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány az idén márciusban véget ért 2020-2021-es pénzügyi év egészében 14,2 százalék volt.

A statisztikai hivatal ezt az adatot minimális mértékben, 0,1 százalékponttal lefelé módosította, de az elmúlt pénzügyi év deficitje is rekord a második világháború óta eltelt időszakban:ennél magasabb tizenkét havi GDP-arányos közfinanszírozási hiányt legutóbb az 1945-1946-os pénzügyi év végén mértek, amikor a hazai össztermék 15,2 százalékának felelt meg az államháztartási deficit.

Az elemzői közösség derűlátó előrejelzéseket tart érvényben a további brit államháztartási folyamatokra.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Nagy-Britannia „AA mínusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását, a döntéshez fűzött indoklásában
kiemelte: várakozása szerint a GDP-arányos brit államháztartási hiány az idén 10,7 százalékra csökken.

A Fitch az általa addig valószínűsített 5 százalékról 6,6 százalékra javította a brit hazai össztermék reálértéken számolt
idei növekedési ütemére szóló előrejelzését.

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre zuhant vissza.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás
egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.