2024 május 30

Csődbe rántja a Country Gardent malajziai projektje?

A pénzszűkében lévő Country Garden a fizetésképtelenség elkerüléséért küzd, a vállalat 100 milliárd dolláros nagyságrendű malajziai fejlesztését most a hitelezők vizsgálják. Ezt adta hírül a Reuters hírügynökség.

A fehér homokos strandok paradicsomaként emlegetett Country Garden vállalat ,,Forest City” nevü fejlesztése a tervek szerint 2035-re készül el a Szingapúr melletti Johor államban. A „város” 700.000 embernek ad majd otthont nyújtani a 7000 hektárnyi területen, négy szigeten.

Hét éve tartó Country Garden projekt

A Country Garden a hét éve folyó projektbe 20 milliárd ringgitet (4,3 milliárd dollár) fektetett be. Ami távol áll az eredeti 100 milliárd dolláros tervtől. A fejlesztés még mindig folyamatban van, ezért a város kevesebb, mint 10.000 embernek ad otthont.

Megfigyelők szerint, mivel a Country Garden gyenge pénzforgalommal és a törlesztési kötelezettségek sokaságával küszködik. A további tőkebevonás egyre nagyobb kihívást jelent számára.

Az elmúlt hónap végén a Forest City közölte, hogy a projekt a terveknek megfelelően halad, annak ellenére, hogy „politikai környezethez, gazdasági stabilitáshoz és kormányzati politikához kapcsolódó problémák” vannak.

Forest City 2025 után

„A társaság készen áll a Forest City 2025 utáni fejlesztési terveinek áttekintésére és újraértékelésére, ha erre szükség van” – áll a közleményükben. Mivel a Country Garden pénzügyi helyzete egyre nehezedik, a malajziai kormány segítsége kulcsfontosságú lesz a fejlesztés sikerére nézve. Előfordulhat, hogy a vállalatnak külső befektetőket kell bevonnia a projekt újjáélesztése érdekében – mondta Foo Gee Jen, az ügyvezető igazgató idézte az igazgatót a Reuters.

„A továbbiakban úgy gondolom, hogy fel kell osztanunk és pénzzé kell alakítanunk bizonyos ingóságokat. Ez felgyorsítja a Forest City fejlesztését” – mondta.