2024 május 22

Amerikai bíróságra megy a kínai óriás

Csődvédelmet kért a közel 340 milliárd dollár adóssággal küzdő kínai ingatlanfejlesztő óriáscég, az Evergrande.

Az Amerikai Egyesült Államokban a helyi csődtörvény 15. fejezete alapján, célja, hogy megállapodásra jusson a külföldi kötvénytulajdonosokkal adósságának átütemezéséről. Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 32 milliárd dollár. Ennek rendezésére, illetve átütemezése miatt folyamodott az amerikai bírósághoz. Közleményében azonban cáfolta azokat a médiainformációkat, hogy ez csődeljárást vonna maga után.

Dollárban kibocsátott kötvények

A kínai ingatlanfejlesztő megállapodást kötött az amerikai dollárban kibocsátott kötvényeinek befektetőivel a Hongkong és a Brit Virgin-szigetek jogrendje szerint. De a külföldi kötvénytulajdonosok miatt adósságának átütemezéséhez szüksége van a New York állam joghatósága alá tartozó New York városi bíróságok jóváhagyására. Az első bírósági meghallgatásra szeptember 20-án kerülhet sor New Yorkban.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú, a GDP közel negyedét adó ingatlan és építőipar. Az ágazatban a 2020-ban bevezetett szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort. Az adósságrefinanszírozás nehézségei és a likviditásszűke miatt több ingatlanfejlesztő nem tudta befejezni megkezdett projektjeit. A pandémia miatti bizonytalanság és a kínai gazdaság lassulása miatt visszaesett a kereslet. A lakásárak csökkenése pedig súlyosbította az ingatlanfejlesztők gondját.

Elmulasztotta teljesíteni kamatfizetéseit

Az Evergrande 2021 őszén több alkalommal is elmulasztotta teljesíteni kamatfizetéseit az esedékes dollárkötvényei után. Már akkor is felmerült a fizetésképtelenség lehetősége. Elemzők szerint az ingatlanfejlesztő nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetbe. A cég csődje láncreakciókat válthat ki az ingatlanfejlesztői piacon, és ezen keresztül a kínai pénzügyi rendszert is alááshatja. Az elmúlt napokban több kedvezőtlen hír is érkezett a szektorból – ismertette a távirati iroda.

Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága, a Country Garden. Szeptember elején lejáró, 3,9 milliárd jüan (540 millió dollár) értékű belföldi (onshore) kötvényei visszafizetésének elhalasztását jelentette be. Míg az egyik legnagyobb pénzügyi közvetítő (árnyékbank), a Zhongzhi Enterprise Group ellen vizsgálat indult. Számos ügyfele, köztük több tőzsdén jegyzett társaság felé leállította a kifizetéseket a már lejáró befektetési termékeik után.