2024 július 22

Kevesebb kávét adtak el drágábban, dőlt a pénz

Vietnam sokkal drágábban kevesebb kávét adott el külföldön az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve – derült ki ál a vietnami vámhatóság ismertetett adataiból.

A délkelet-ázsiai ország 862,4 ezer tonna kávébabot exportált, 8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, miközben az ebből származó exportbevétele 38 százalékkal rekordszintre, 3,3 milliárd dollárra emelkedett. A vietnami kávé legnagyobb importőre Németország volt, amely az év eleje óta több mint 104,3 ezer tonnát vásárolt közel 350 millió dollárért. A Vietnami Kávé- és Kakaószövetség (Vicofa) adatai szerint májusban a vietnami kávé átlagos exportára meghaladta a 4275 dollárt tonnánként, ami 14 százalékkal magasabb az áprilisinál és 66 százalékkal magasabb a tavaly májusinál. Az első öt hónapban a vietnami kávé átlagos exportára több mint 3475 dollár volt tonnánként, 41 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte a távirati iroda.

Vietnam a világ egyik vezető kávéexportőre, a kávéültetvények területét tekintve a világon a hatodik, a termésmennyiség alapján pedig a második, 1,75-1,85 millió tonnával. Vietnamban a gyengébb minőségű, robusta kávét termesztik, ami egyebek között a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga. A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó jobb minőségű arabica fő termőterülete Brazília.