2024 június 21

Az izraeli jegybank szinten tartotta az irányadó kamatot

Az izraeli központi bank az elemzői várakozásokkal összhangban ismét változatlanul hagyta a rövid lejáratú hitelkamatot hétfői ülésén.

A jegybank ezzel a harmadik egymást követő ülésén döntött úgy, hogy az irányadó kamatot 4,50 százalékon tartja. A döntéshozók megjegyezték, hogy a geopolitikai bizonytalanság, a sékel esetleges leértékelődése, a különböző iparágakban tapasztalható kínálati korlátok és az olajárak olyan tényezők, amelyek növelhetik az inflációs nyomást.

Legutóbb januárban változtatott a kamaton az izraeli jegybank, akkor 25 bázispontos csökkentésről döntöttek; a januári volt az utóbbi 4 év első kamatvágása. A jegybank a januári kamatcsökkentés előtt négy egymást követő ülésén 2006 vége óta legmagasabb szinten, 4,75 százalékon tartotta az irányadó kamatot, miután egy szigorítási ciklus során 2022 áprilisa óta tíz alkalommal emelt kamatot 0,1 százalékról indítva.

Izraelben az infláció áprilisban 2,8 százalékra gyorsult a márciusi 2,7 százalékról. Az infláció tavaly decemberben 3,0 százalékra mérséklődött, ezzel elérte a jegybank 1-3 százalékos éves inflációs célszintjét, azóta a céltartományon belül mozog.