2023 december 02

A vártnál jobban nőhet Kína földgáz-igénye

Kína földgázkereslete a 2022-eshez képest erősödő gazdasági növekedésnek és a csökkenő gázáraknak köszönhetően az idén 8 százalékkal nőhet, nagyobb mértékben a korábbi előrejezéseknél – jelentette ki Hszie Hszükuang, az állami CNOOC gáz- és olajipari konszern kutatási részlegének munkatársa egy konferencián.

Elmondása szerint Kína az idén 396,4 milliárd köbméter gázt használ majd fel. A cseppfolyósított földgáz (LNG) importja 70,79 millió tonna lesz az idén, 10,9 százalékkal magasabb a tavalyinál. A vezetékes földgáz behozatala pedig 10,7 százalékkal emelkedik 69,5 milliárd köbméterre. A CNOOC prognózisa a gázkereslet növekedésének három másik elemző intézeténél magasabb ütemét jelzi előre azt követően, hogy 2022-ben Kínában szokatlan módon a gázfelhasználás egy százalékkal csökkent az előző évihez képest a járványvédelmi korlátozások miatt. Tavaly Kína át is adta emiatt Japánnak a legnagyobb LNG-importőr rangját.

Az ICIS, az Energy Aspects és a SIA Energy e heti becslései szerint a gázkereslet növekedése az idén 5,7 és 7,4 százalék között lehet. Az idei gázfelhasználás legnagyobb részét hazai gáztermeléssel fedezi Kína, ami az idén 4,6 százalékos éves növekedéssel 227,8 milliárd köbméter lehet. A vezetékes földgázszállítások az idén 11 százalékkal emelkednek, többségében a kelet-szibériai orosz földgáz mezőkről a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül. Tavaly 54 százalékkal nőttek a vezetékes földgázszállítások Kínába. Kína LNG-fogadó kapacitása az év végére évi 139,3 millió tonnára emelkedik – ismertette a távirati iroda.

A fogadó kapacitást 2025-re 181,8 millió tonnára tervezik emelni. Hszie elmondása szerint a felhasználás növekedése a kínai gazdaság növekedésének gyorsuló ütemével és a csökkenő világpiaci gázárakkal magyarázható. „Arra számítunk, hogy az ipari gáz iránti kereslet a második félévben helyreáll, és a normalizálódó globális gázárak is ösztönözni fogják a keresletet” – mondta Hszie.