2024 július 14

Zelenszkij – készüljünk a mindent eldöntő csúcstalálkozóra? 

Bár Orbán Viktor keddi tűzszüneti javaslatát korábban Volodimir Zelenszkij és tanácsadója is habozás nélkül elutasították, most mégis úgy tűnik, az ukrán elnök nyitott a tárgyalásokra. Zelenszkij rendkívül magas elvárásokat és merész, határokon átívelő elképzeléseket támaszt a következő béketárgyalás kapcsán. Szerinte a következő béketárgyaláson az Oroszországi Föderáció képviselőinek is részt kell vennie. Elképzelése szerint már egy olyan tervről fognak tárgyalni, amely véget vet a háborúnak. A több mint két éve húzódó konfliktus során mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett el, ezért felmerül a kérdés, hogy vajon mennyi vérontásra van még szükség, hogy a felek belássák, ezt nem folytathatják tovább? 

Háború – jöhet a békekonferencia, ezúttal Oroszország részvételével 

Az utóbbi időben egyre nagyobb területet kapott a béke gondolata. Mind Oroszország, mind Ukrajna részéről is egyre többet hallunk a béketárgyalásokról. Az eddigi békepróbálkozások egyik problémája az volt, hogy mindkét fél egyoldalúan akarta meghatározni mindkettejük sorsát. Zelenszkij most kifejezte szándékát egy újabb békekonferencia összehívására, amelyen ezúttal Oroszország képviselői is részt vennének.   

Beszélt arról is, hogy az Orbán által javasolt tűzszünettel mi a probléma. Nem elegendő csupán tűzszünetet kötni. Egy olyan átfogó tervre van szükség, amely végérvényesen lezárja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktust – hangsúlyozta Zelenszkij.  

Putyin nem akar tűzszünetet – nyomulnak előre az oroszok 

Az oroszok teljes intenzitással ostromolják az ukrán városokat. Zelenszkij pedig nem tud mást tenni, mint bízik a nyugati szövetségeseiben, hogy továbbra is küldik majd a segélycsomagokat. Eközben az ukrán csapatoknak pozíciójuk megtartására kell koncentrálniuk. Vlagyimir Putyin csütörtökön kijelentette: kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával. Az orosz elnök szerint Moszkva kizárólag olyan megállapodást fogad el, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. 

Képek forrása: Shutterstock