2024 július 14

Zelenszkij megszólalt Orbán javaslatáról – közel a tűzszünet?

Az ukrán elnök most ismét felszólította a nyugati szövetségeseket a jobb fegyverrendszerek biztosítására. Most azonban örömmel értesült róla, hogy a NATO tagállamai 40 milliárd euró értékű katonai támogatás nyújtásáról állapodtak meg Ukrajnának a következő évre. Közben Zelenszkij tanácsadója „egyszerűnek és primitívnek” nevezte Orbán Viktor keddi tűzszüneti javaslatát. Az újabb katonai támogatások, illetve Mihajlo Podoljak reakciója a tűzszünetre arra enged következtetni, hogy továbbra is távol állunk a békétől. Így viszont egyre valószínűbb, hogy a szakértők által beharangozott „halálos nyár” előtt áll Ukrajna és Oroszország. Az orosz erők közben nyomulnak előre. Ismét komoly sikereket értek el, miután ellenőrzésük alá vontak egy területet a kulcsfontosságú Chasiv Yar városában. 

Fontos területet vontak ellenőrzésük alá az oroszok 

Orosz erők ellenőrzésük alá vontak egy kerületet a kulcsfontosságú frontvonalban fekvő Chasiv Yar városában. A Donyecki régió keleti részén található stratégiailag fontos város már régóta orosz célpont volt, amely körülbelül 20 km-re nyugatra fekszik Bahmut városától. Bahmutot az orosz erők egy évvel ezelőtt foglalták, el hónapokig tartó brutális harcok után.  

Így reagáltak az ukránok Orbán javaslatára 

Bár a több mint két éve húzódó konfliktus során mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett el, a szakértők most még komorabb jövőt jósolnak. Az elemzők szerint az elkövetkezendő hónapok során több ezer áldozata lesz a harcoknak, és egyik fél sem fog döntő fordulatot elérni. Sokan törekednek arra, hogy mielőbb tárgyalóasztalhoz ültessék a két felet, de a jelenlegi helyzetben ez rendkívül távolinak látszik. 

Kedden Orbán Viktor is Kijevbe utazott, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. Találkozásuk legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége volt. Szerdán érkezett is a választ Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadótól, aki „egyszerűnek és primitívnek” nevezte Orbán tűzszüneti javaslatát. A javaslatot később Zelenszkij elnök is elutasította. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint is csak egyetlen megoldás létezik, mégpedig az, hogy Oroszország elhagyja Ukrajna területét.  

Címlapkép forrása: Shutterstock