2023 március 20

Románia visszavonta az Euroins biztosító működéséi engedélyét

Visszavonta a román pénzügyi felügyelet (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén piacvezető Euroins Romania biztosító társaság működési engedélyét pénteken, és bejelentette: megállapította hogy a társaság fizetésképtelen, ezért csődeljárást kezdeményez ellene.

Az ASF felidézte, hogy az utóbbi három évben számos ellenőrzést végeztek az Euroinsnél, és 26 alkalommal mintegy 16 millió lej (1,29 millió forint) értékben szabtak ki bírságot, az észlelt szabálytalanságok miatt. A közlemény szerint a tásaság sem 2022 júniusában, sem szeptemberben nem tett eleget a szavatolótőke-követelménynek (SCR) és nem hajtotta végre az ehhez szükséges 2,19 milliárd lejes tőkeemelést. A minimális tőkeszükséglet (MCR) fedezésére 1,75 milliárd lejes feltőkésítésre lett volna szükség. A hatóság azt követően döntött a működési engedély visszavonásáról, hogy az Euroins nem tett eleget a fizetőképessége helyreállítását célzó felszólításoknak.

Az Euroins mintegy 2,5 millió ügyfelének kötvényeit és a kárrendezési feladatokat a biztosítási garanciaalap (FGA) veszi át, amíg a bíróság vagyonfelügyelő ellenőrt rendel ki az Euroins mellé. Az Euroins azt követően került az első helyre mintegy 38 százalékos részesedéssel a román kgfb-piacon, hogy az addigi piacvezető City Insurance, amelynek 3,13 millió ügyfele volt, tavaly csődbe ment.

Az Astra (2015), Carpatica (2016), és City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában, valamennyiük portfóliójának jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. Minden esetben az a biztosító vált fizetséképtelenné, amelynek – a legolcsóbb kgfb-t kínálva – sikerült rövid idő alatt növelni piaci részesedését. A román gazdasági sajtó szerint az Astra csődje 550 millió lejbe, a Carpaticáé 500 millióba, a City Insurance-é pedig (eddig) 750 millió lejbe került a román államnak, a most fizetésképtelenné nyilvánított Euroinsnél pedig 160 ezer 1,6 milliárd lejnyi tavaly bejelentett kárigény vár még rendezére. Romániában már az Euroins bukása előtt is közfelháborodást keltett a járművezetők körében, hogy – egyebek mellett a City csődje miatt – jelentősen megdrágult a kgfb, miután az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) a fél évvel korábbi szinthez viszonyítva 9 és 20 százalék közötti mértékben emelte a referenciaárakat.

Dan Carbunaru kormányszóvivő az ASF pénteki bejelentése után közölte: a bukaresti kormány minden szükséges intézkedést meghoz a kgfb-piacot megrázó események által érintett biztosítottak érdekeinek védelmében. A helyzet rendezésére a pénzügyminisztérium javaslatokat vár a pénzügyi felügyelettől. Korábban Nicolae Ciuca miniszterelnök jelezte, hogy a kormány fontolóra veszi a kgfb-kötvények árának ideiglenes korlátozását – közölte a távirati iroda.