2023 január 31

Váratlan drágulás a gáz árfolyamában – a hideg tél lehet a vesztünk

Régóta beszédtéma már az unió helyzete, hiszen kritikus ponthoz ért a gazdaság. Elhatározták, hogy levállnak az orosz gázcsapokról azonban tudták, hogy ennek súlyos következményei lesznek. Fel kellett készíteni a gazdaságokat a téli időszakra. Ennek folyamata régóta húzódik, és a magas energiaárakkal az országok közös erővel próbáltak megküzdeni. A tárolók a jelentések szerint sikeresen fel lettek töltve, melynek köszönhetően az orosz gáz nélkül is túlélhetjük a hideget. A túlélésnek viszont több szintje is van. Van a kellemes oldala, amikor nem veszünk még észre szignifikáns különbséget a mindennapjainkban, és van a másik oldal, amikor korlátozások érik az energiafelhasználás mennyiégét, és az embereknek osztozni kell a kellemetlenségeken. Az utóbbi forgatókönyv megvalósulását okozhatja a hőmérséklet csökkenése.

(www.shutterstock.com)

Itt a hidegebb időszak, mennyire támaszkodhatunk a tartalékokra?

Eddig nyugodtabbak lehettünk, most viszont már beköszöntött a hideg időszak. Az európai földgázárak meg is emelkedtek, mivel a régióban a zuhanó hőmérséklet növelte a fogyasztást és teszt alá vetette a törékeny energiarendszereket. A holland referenciaérték 2,8 százalékkal emelkedett a keddi nap folyamán. Az északnyugat-európai hidegfront nyomást gyakorol a télre felhalmozott készletekre. Ennek ellenére a tartalékok továbbra is a szokásosnál magasabban vannak, körülbelül 91 százalékon, ami a bőséges cseppfolyósított földgázellátással együtt segít kordában tartani a gázárakat. Az enyhe ősz után a kereskedők jövőről alkotott véleménye most nagyon megoszlik a növekvő fűtési kereslet és a viszonylag kényelmes ellátási feltételek között. „Tekintettel viszont a normálnál hidegebb hőmérsékletekre, a gáz ára valószínűleg továbbra is magasan maradhat az elkövetkező hetekben,” jelezte Ole Hansen, a Saxo Bank A/S árutőzsdei stratégia vezetője.

(www.shutterstock.com)

Jó hír viszont, hogy rekordmagasságot ért el november végén az északnyugati európai importterminálokból a helyi hálózatokba küldött LNG mennyisége. A piac viszont továbbra is feszes marad az oroszországi áramlások nélkül.

Forrás: bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock