2024 április 24

Thyssenkrupp – Feszültségek a belső izgalmak

A Thyssenkrupp (TKAG.DE) munkavállalói képviselete figyelmeztették a német konglomerátum vezetőségét, hogy az acélrészleg várható eladásának részeként ne csökkentsék a munkahelyek számát vagy a kapacitást.

A félelmek nem alaptalanok

Jelenleg a Thyssenkrupp a cseh EPH energiaipari csoportnak tervezett részleges eladása részeként ilyen lépéseket tehet. A munkavállalók közölték, hogy felbéreltek egy tanácsadó céget, hogy olyan jövőbeli forgatókönyveket dolgozzon ki, amelyek megőrzik az acélipari egység jelenlegi méretét és hatókörét. „Nem zárunk ki semmit, de továbbra is egyértelmű számunkra, hogy a Stahl-t a jelenlegi méretben szeretnénk megtartani” – mondta Tekin Nasikkol, aki a Thyssenkrupp üzemi tanácsának vezetője. A Thyssenkrupp nem kívánt nyilatkozni – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Erős az ellenállás

Nasikkol elmondta, hogy a konszern tulajdonosainak türelme fogytán van, és a munkavállalóknak „a legrosszabbra kell felkészülniük”. Az IG Metall szakszervezet által a munkavállalóknak szétosztott szórólapban azt írták, hogy ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a Thyssenkrupp telephelyei és körülbelül 27 000 munkahely megmaradjon. Továbbá, hogy a korábban megállapodott munkahelyi garancia 2026 márciusáig érvényben maradjon. A Thyssenkrupp és az EPH késedelemmel nézett szembe az acélipari vegyesvállalatról szóló tárgyalások során. Mivel az autóipari ügyfelekkel folyó egyeztetések hátráltatják a német csoport erőfeszítéseit a szükséges üzleti terv elkészítésében.

Ki van a legnagyobb veszélyben?

Az IG Metall szerint a Thyssenkruppnak fenn kell tartania az évi 11,5 millió tonnás acélgyártási kapacitást, és az összes kohót utólagosan át kell alakítani úgynevezett „szén-dioxid-mentesített” termelésre. Ez a követelés vonatkozik a HKM-re, a Thyssenkrupp Salzgitterrel (SZGG.DE) és a francia Vallourec-kel (VLLP.PA) alapított közös acélipari vegyesvállalatára is. A vállalat jövőjét bizonytalannak tartják, és úgy vélik, hogy ők állnak az első helyen a lehetséges kapacitáscsökkentések sorában.

Borítókép forrása: Shutterstock