2024 április 24

Hét év alatt csökkentheti Románia 3 százalékra a költségvetési hiányt

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt – nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.

Bolos szerint a deficitnek az Európai Unió legújabb előírásainak megfelelő évi 0,5 százalékpontos csökkentése „nagyon nehéz” kihívás. „Egyszerűen nem tudom, hogy lehetséges-e egy nagyobb kiigazítás. Idén választási év van, a kiadások csökkentése pedig érzékeny téma” – nyilatkozta a bukaresti tárcavezető a Bloombergnek. Románia, a tervezett 4,4 százalék helyett 5,68 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal zárta az elmúlt évet. A Ciolacu-kabinet 2024-ben 5 százalékos deficittel számol. Jelenleg Románia az egyetlen, túlzottdeficit-eljárás alatt álló EU-tagállam – ismertette a távirati iroda.

Bolos elismerte, hogy a költségvetési hiány jelenlegi szinjte kitolta az euró bevezetésének lehetséges időpontját. „Ameddig nem állunk rá az államháztartási konszolidáció egyértelmű pályájára, addig az eurózonához való csatlakozás hosszú távú célkitűzés marad” – idézi Marcel Bolost az Agerpres. Adrian Caciu volt pénzügyminiszter 2023 tavaszán azt nyilatkozta, hogy Románia euróövezeti csatlakozása 2029-ig valósulhat meg, de szeretnék elérni, hogy már 2026-ra megtörténjen.

Borítókép forrása: Shutterstock