2024 május 29

Távozik a Thyssenkrupp vezérigazgatója – beszakadt az árfolyam

A Thyssenkrupp hétfőn közölte, hogy távozik Martina Merz vezérigazgató. Merz indította el a német ipari konglomerátum nagyszabású átalakítását. Ez a lépés a részvények értékének komoly csökkenését eredményezte.

Rezgett a léc 2019-ben

Merz 2019-ben vette át a vezérigazgatói posztot, miután egy sor profitfigyelmeztetés és egy sikertelen acélipari fúzió miatt a Thyssenkrupp az összeomlás szélére került. A túlélés érdekében a cég megvált felvonó üzletágától.

A Thyssenkrupp közölte, hogy felügyelőbizottságának személyzeti bizottsága Merz kérésére tárgyalásokat kezdett Merzzel, hogy közös megegyezéssel, indoklás nélkül megszüntesse a szerződését.

A 60 éves Merz tavaly új szerződést kapott. Ez alapján 2028-ig vezetheti a tengeralattjáróktól az autóalkatrészekig terjedő csoportot. Azonban a vállalat hidrogén- és acélrészlegének leválasztására vonatkozó tervek előrehaladásának hiánya egyre több kritikát váltott ki a befektetők és a munkavállalók körében.

A Thyssenkrupp részvényei meredeken estek a bejelentést követően.

Folytatódhat az átalakítás

A Thyssenkrupp közölte, hogy június 1-jétől Miguel Angel Lopez Borregót javasolta Merz utódjának, aki a Norma Group autóipari és ipari beszállító vállalat vezérigazgatója. A Thyssenkrupp elnöke, Siegfried Russwurm elmondta, hogy Borregóval az élén a vállalat folytatni fogja az átalakulás útját a lefektetett stratégiai ütemterv alapján.

„Ez kihívást jelent, de szükséges. Mert a Thyssenkrupp átalakulása még nem fejeződött be” – mondta.

A liftek eladása mellett Merz, akinek hivatali ideje alatt a Thyssenkrupp részvényárfolyama csaknem a felére esett, kisebb üzletágakat is eladott vagy bezárt. Ezzel reagálva azokra a kritikákra, amelyek szerint a vállalat túlságosan összetett.

Azt tervezte, hogy egy holdingstruktúrához hasonló vállalatcsoportot hoz létre, amelyben az anyavállalat részesedésekkel rendelkezik, de nem feltétlenül ellenőrzi az egyes üzletágakat.

„Martina Merz egy nagyon nehéz feladatot vett át egy kihívásokkal teli időszakban, és azóta nagy elkötelezettséggel és szakértelemmel alapvető változási folyamatot indított el a Thyssenkruppnál” – mondta Russwurm.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock