2024 május 30

Visszaesett a Thyssenkrupp nyeresége

Jelentősen csökkent a Thyssenkrupp német acél- és gépipari konszern nyeresége pénzügyi évének első negyedévében – derült ki a vállalat kedden publikált jelentéséből.

A legnagyobb német acélgyártó vállalat kedden közölte, hogy a december 31-ével zárult első negyedévben 75 millió euró, részvényenként 12 eurócent, a 2021 azonos időszakában elértnél 29 százalékkal kevesebb volt a nyeresége. A Thyssenkrupp egy évvel korábban 106 millió euró, részvényenként 17 eurócent nyereséget termelt. A vállalat első negyedéves nettó árbevétele alig változott, 9,018 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 9,023 milliárd euróról. A kamat- és adófizetés (EBIT) előtti nyeresége az egy évvel korábbi 298 millió euróról 246 millió euróra csökkent. Kiigazításokkal számolva az egy évvel korábbi 378 millió eurós nyereség helyett 254 millió euró kamat- és adófizetés előtti nyeresége volt a vállalatnak – ismertette a távirati iroda.

A nyereség csökkenésének okai

A Thyssenkrupp a folyó pénzügyi év kapcsán megerősítette éves előrejelzését, miszerint továbbra is a működési eredmény csökkenésére számít. Az ukrajnai konfliktus miatt fokozódó recessziós félelmek folytán az acél ára csökkent, a korábbinál jóval magasabb villamosenergia- és gázárak pedig jelentős többletköltséget jelentenek az acélipar számára. Az 1842-ben alapított cég Németország legnagyobb acélgyártója, mintegy 97 ezer alkalmazottal, a létszám 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi 100 ezerhez képest. A Thyssenkrupp részvénye több mint 8,2 százalékos mínuszban forgott kedd délután egy óra előtt a frankfurti tőzsdén.