Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Stagnálás közeli gazdasági teljesítmény várhat Ausztriára


A Wifo honlapján csütörtökön publikált elemzés alapján az idei év második felében a világgazdasági teljesítménycsökkenés az osztrák gazdaságot is elérte és emiatt a téli fél évben már várhatóan a bruttó hazai termék csökkenésére lehet számítani. A jövő évi GDP-növekedés viszont az év második felében meginduló fellendülésnek köszönhetően stagnálás közeli lehet, és 2024-ben már egyértelművé válik a növekedés.

A Wifo szerint az osztrák bruttó hazai termék az idei 4,7 százalékos növekedés után jövőre 0,3 százalékkal bővül, majd 2024-ben 1,8 százalékkal. A növekedés mostani lassulásának az oka a Wifo szerint a magas energia- és nyersanyagárak, valamint a monetáris szigorítás miatt világszerte gyengülő gazdasági teljesítmény. Az üzleti hangulat ezzel párhuzamosan romlik és a jövőbeni fejleményeket illetően is nagy bizonytalanság tapasztalható a gazdasági szereplők körében. A nyersanyag és árupiacokon az utóbbi időkben azonban már enyhül a kínálati hiány a Wifo meglátása szerint: az olajár már a nyár óta több-kevesebb ingadozással de csökken, és a vártnál magasabbra sikeredett gáztározó-töltöttségi szint az európai földgázárakat is visszafogta.

A gázár viszont ettől még magasnak számít és egyelőre az is marad. Érezhető csökkenésére 2023 második felétől lehet számítani. A világszerte tapasztalható monetáris szigorítás visszafogja a keresletet, ami a mérséklődő nyersanyagárak révén az inflációra gyakorol fékező hatást. A fogyasztói árak emelkedésének a mértéke az idei 8,5 százalékról jövőre 6,5 százalékra, majd 2024-re 3,2 százalékra csökken Ausztriában. A munkaerőpiaci helyzetet jónak látja Ausztriában a Wifo és konjunkturális visszaesés miatt csak átmeneti romlásra számít. Várakozása szerint az idei jelentős mértékű csökkenéssel elért 6,3 százalék után a munkanélküliség ráta jövőre 6,5 százalékra emelkedik, majd 2024-ben 6,2 százalékra csökken – tette közzé a távirati iroda.