2023 március 24

Rekord Londonban

Rekordon zárt szerdán a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE 100-as árfolyamindexe, elsősorban a vártnál és az előző havinál is jóval lassabb januári inflációs adatokra reagálva. Két héten belül ez volt a fő londoni árfolyammutató ötödik zárási rekordja.

A szerdai kereskedési nap végén az LSE-n jegyzett száz legnagyobb piaci tőkeértékű vállalat indexe az előző napi záráshoz képest 0,55 százalékos, 43,98 pontos emelkedéssel 7997,83 pontos rekordon állt meg. Szerdán mértek napközbeni rekordot is, amikor a FTSE 100-as 8003,65 pontig erősödött. A fő londoni index csaknem négy évtizedes történetében most lépte át először a 8 ezer pontos határt. A szerdai zárásban elért rekord azt jelenti, hogy a FTSE 100-as indexet alkotó vállalatok összesített nettó piaci tőkeértéke meghaladja a kétezermilliárd fontot, vagyis az index cégenként átlagosan valamivel több mint 20 milliárd font (8560 milliárd forint) tőkeértéket jelez.

A FTSE 100-as árfolyamindex az év eleje óta 7 százalékkal emelkedett. A szerdai rekord előzményeként a brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak januárban átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban. Decemberben 10,5, novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció, vagyis az ütem három hónapja folyamatosan lassul. Az elemzői konszenzus 10,3 százalékos éves inflációs ütemet valószínűsített januárra. A vártnál és az előző havinál is sokkal alacsonyabb januári infláció hírére gyengült szerdán a font, mivel gyengültek a jegybanki kamatemelési várakozások is a piaci szereplők körében. A font gyengesége eddig is az irányadó londoni részvényindex fő felhajtóerői tartozott. A FTSE 100-as mutatót ugyanis zömmel olyan nemzetközi óriásvállalatok alkotják, amelyeknek eredménye jelentős részben az exportpiacokon realizálódik, így a font leértékelődése versenyképességi előnyt jelent számukra. A font az euróhoz képest 15 százalékkal gyengült azóta, hogy a brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazáson a választók szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Nagy-Britannia három éve, 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból.

A FTSE 100-as teljesítményét erősen befolyásolta az is, hogy a mutatón belül komoly súlyuk van az energiaipari cégeknek, amelyek eredményét az energiahordozók árának meredek emelkedése ugyancsak felhajtotta. A Shell tavalyi eredménye 39,9 milliárd dollár volt, kétszerese az előző évinek. Az olaj- és gázipari óriáscég 115 éves eddigi történetében soha nem ért el ekkora éves eredményt. A Shell részvénye az elmúlt egy évben 43 százalékkal erősödött a Londoni Értéktőzsdén. A magas kamatokkal jellemzett környezet a bankok jövedelmezőségének is jót tesz: a legnagyobb tőkeértékű brit bank, az HSBC árfolyama 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. A Bank of England a meglóduló inflációra válaszul 2021 decemberében agresszív kamatemelési ciklust kezdett, és eddig tízszer emelte alapkamatát, amely jelenleg 4,00 százalék, 14 év óta a legmagasabb – közölte a távirati iroda.