2024 június 14

Országos tüntetés bénítja Brüsszel közlekedését


Belgium három legnagyobb szakszervezete Brüsszelben szervezett tüntetésével a vásárlóerő növelését követeli a dolgozók számára, különösen a nonprofit szektorban, akik nem jogosultak a jóléti csomagról és a bérszínvonalról szóló, a szövetségi kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként nyújtani tervezett, 500 és 750 euró közötti fizetésemelésre. Kiemelték, az embereknek nehézségeik vannak számláik kifizetésével, vissza kell fogni vásárlásaikat.

Ez az oka annak, hogy a szakszervezetek az energiaárak korlátozását szorgalmazzák, versenyképes fizetéseket és tisztességes nyugdíjakat követelnek. A tüntetésen számos vállalat dolgozója vesz részt. A helyi és országos közlekedési vállalatok dolgozói mellett részt vesznek többek között a belga posta és az ország két legnagyobb nemzetközi repülőtere, a Zaventem és a Charleroi nemzetközi repülőterek dolgozói is.

A légikikötők közül az előbbi ez idáig legkevesebb 60, utóbbi a járatok 30 százalékát törölte pénteken. A belga vasúttársaság ingyen szállítja a tüntetésre igyekvőket a belga fővárosba – tette közzé a távirati iroda.