2024 május 27

Németországban nőtt a munkanélküliség

Németországban kismértékben nőtt a munkanélküliek száma márciusban és emelkedett a munkanélküliségi ráta is februárral összevetve – közölte a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) pénteken.

Márciusban a munkanélküliek száma 16 ezerrel, 2 millió 540 ezerre emelkedett szezonálisan kiigazítva februárhoz képest, amikor szerényebb, 2 ezres növekedést jegyeztek fel. A munkanélküliségi ráta a februári 5,5 százalékról 5,6 százalékra nőtt. Az elemzők véleményének átlagában az szerepelt, hogy márciusban nem változik a munkanélküliek száma és marad februári szinten a munkanélküliségi ráta. Tavaly márciusban a munkanélküliségi ráta 5 százalék volt, a munkanélküliek száma pedig 242 ezerrel volt alacsonyabb.

Márciusig tavaly augusztus óta rendre 5,5 százalék volt a munkanélküliség, kivéve novembert, amikor 5,6 százalékra emelkedett. Elemzők szerint a gyakorlatilag stagnáló munkanélküliség azt jelzi, hogy a német munkaerőpiac az energiaválság és a magas infláció ellenére is ellenálló maradt. Németországban idén márciusban a legmagasabb munkanélküliség Brémában (10,4 százalék) és Berlinben (8,9 százalék) volt, a legalacsonyabb pedig Bajorországban (3,3 százalék) – közölte a távirati iroda.