2023 április 02

Meglepte a befektetőket a Société Générale

A francia Société Générale csoport a vártnál kedvezőbb eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben – derült ki a vállalat szerdán közzétett pénzügyi jelentéséből.

A Société Générale (SocGen) arról számolt be, hogy a tavaly december végén zárult negyedik negyedévben 1,16 milliárd euró nyereséget ért el a 2021. évi 1,787 milliárd euró után, meghaladva a 834 millió eurós elemzői várakozásokat. A tavalyi negyedik negyedéves profit 35 százalékkal kisebb, mint az előző év azonos időszakában jegyzett. A csökkenés oka döntően az, hogy a bank a nemteljesítő hitelekre képzett céltartalékát jelentősen növelte a negyedik negyedévben a bizonytalan gazdasági környezetben. A Société Générale bevételei 4 százalékkal 6,885 milliárd euróra nőttek a negyedik negyedévben az előző év utolsó negyedévi 6,620 milliárd euróról, ezzel is felülmúlva az elemzői várakozások átlagát.

A bankcsoport éves bevétele 8 százalékkal, 28,059 milliárd euróra nőtt 2022-ben az előző évi 25,798 milliárd euróról, működési költségei pedig 5,9 százalékkal, 18,6 milliárd euróra emelkedtek. A SocGen éves nyeresége 64 százalékkal csökkent, a hazai banki tevékenység gyengébb aktivitása, a növekvő működési költségek és az árfolyamhatások következtében. A cégcsoport tavaly 2,02 milliárd euró profitot ért el az előző évi 5,6 milliárd euró nyereség után. A Société Générale tavaly áprilisban közölte, hogy beszünteti banki és biztosítási tevékenységét Oroszországban az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben.

A Société Générale a Roszbankban lévő részesedésének egészét, valamint oroszországi biztosítói leányvállalatainak mindegyikét eladta az Interrosnak. A Société Générale a döntés bejelentésekor azt közölte, hogy a lépés várhatóan 3 milliárd euró veszteséget okoz a bankcsoportnak. A francia hitelező részvényei több mint 20 százalékot estek az elmúlt 12 hónapban. A Société Générale részvénye minimális, 0,04 százalékos pluszban, 28,035 eurón állt szerda délelőtt fél tizenkettő körül a párizsi értéktőzsdén – közölte a távirati iroda.