2023 március 23

Legyen békeszerződés – a háborúzó felek kilátástalan helyzete

A 8 éven át elhúzódó Irak–iráni háborúból egyik fél sem került ki győztesként, miközben a harcok több, mint egymillió ember életét követelték. A diplomáciai megoldás nem bizonyult lehetségesnek. Jó okunk van attól tartani, hogy a történelem megismétli önmagát. A háborútól a legtöbben Ukrajna gyors elfoglalását várták, az oroszok terve azonban nem vált be. Mostanra a több, mint egy éve folyó harcok újabb véres patthelyzetbe kerültek. A háború az egykor névtelen ukrán városokat, mint Bahmut és Marinka, gyilkos mezőkké változtatta.

(www.shutterstock.com)

Az oroszok legfőbb célpontja most Bahmut. Rengeteg katonát és lőszert áldoztak már fel a városért folytatott csatában, amely most már a háború leghosszabb és legvéresebb küzdelmének tekinthető. Zelenszkij azonban továbbra sem szeretné feladni a védőbástya szerepét betöltő várost. Az orosz csapatoknak stratégiai és morális szempontból is komoly előnyt jelentene a város megszerzése, azonban az ukránok nem szeretnék megadni ezt az örömöt Putyinnak. Áttörést hozhat az ukránok új manővere. Az Egyesült Államok tanácsára, elkezdtek tartalékolni egy tavaszi ellentámadásra, azonban a várost még mindig nem adták fel. Az oroszokat minél jobban ki akarják fárasztani, és védeni fogják pozíciójukat, amíg az ukrán erők nem szenvednek túlzott veszteségeket.

A békeszerződés lehetőségei

Számos nyilvánvaló okból vonzó a békeszerződés, amely megállítja ezt a káoszt. Az olyan külföldi hatalmak, mint Kína és India, nemrégiben jelezték, hogy ösztönözni szeretnék a feleket. Mégis a megfigyelők szerint minden jel arra utal, hogy a háború több évig is eltarthat. Mindkét fél elkötelezetten hiszi, hogy a győzelem a markában lehet. „Nem látom a diplomácia bármilyen kilátását. Amit mindkét fél elfogadna a háború méltányos rendezésének, nagyon messze van egymástól,” vélekedett Rajan Menon, a Columbia University tudományos munkatársa és a “Conflict in Ukraine: The Unwinding of the Post-Cold War Order” irója.

Kijev további fegyvereket és segítséget követel a nyugattól, miután Oroszország a múlt héten fél tucat hiperszonikus rakétát lőtt Ukrajnára. A lőszerhiány az első számú probléma, amellyel Ukrajna szembesül, ezért sürgeti Berlint, hogy gyorsítsák fel az ígért szállításokat.

Forrás: theintercept.com; washingtonpost.com

Címlapkép: Shutterstock