2023 március 20

Jelentősen nőhet a lengyel befektetés Ukrajnába

Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben – áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.

A lengyel jegybank adatai szerint az ukrajnai lengyel FDI 2021-ben 1,2 milliárd dollárt tett ki. A PIE-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy a lengyel cégek elsősorban az energetikai, az építőipari és a pénzügyi szektorokban fektetnek majd be.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait felhasználva a PIE szakértői azt írták, hogy tavaly szeptemberben az Ukrajnába irányuló lengyel export 46 százalékkal, az onnan származó import pedig 23 százalékkal nőtt éves szinten. A bővülés mögött elsősorban a lengyel fegyverexport és a humanitárius támogatás áll. A lengyel jegybank számításai szerint az Ukrajnában végrehajtott közvetlen lengyel befektetések 2014-ben még 34 millió euró veszteséget termeltek, 2021-ben viszont már rekordösszegű, 130 millió euró nyereség keletkezett – közölte a távirati iroda.