2024 június 13

Hatalmas pusztítás – dőlhet az ukránok utolsó védőbástyája

Oroszország a mai napon beszámolt legutóbbi sikereiről. A keleti fronton két ukrán védelmi vonalon is áttörtek, miközben az ukránok egyre szorultabb helyzetről számolnak be. A nyugati szövetségesek további katonai segítséget ígérnek, beleértve a tüzérségi lövedékek nagyobb mennyiségű szállítását. Az orosz védelmi minisztérium az ukránok visszavonulásáról számolt be a Luhanszki régióban. Mivel nem adtak ki részleteket, a Reuters nem tudta ellenőrizni a jelentések érvényességét.

(www.shutterstock.com)

Zelenszkij foggal-körömmel védené a fontos stratégiai szerepet betöltő várost

Oroszország elsősorban a már súlyosan megrongálódott Bahmut bombázására összpontosít, ez jelenleg Moszkva fő célpontja. A terület megszerzése jelentős szimbolikus lendületet adna Oroszországnak a háború első évfordulója előtt. Tegnap beszámoltunk arról, hogy az ukrán erők felrobbantottak egy hidat Bahmut közelében. Ukrajna tagadja, hogy el akarná hagyni Bahmut városát, annak ellenére, hogy hat hónapja heves harcok folynak, és állítólag csökkent a készletek száma is. Fontos stratégiai szerepet tölt be a város. Ha Bahmut orosz kézre kerül, az megnyithatja az utat az oroszok előtt a Donyecki terület két legnagyobb városához: Kramatorszk és Szlovjanszk. Zelenszkij szerint Oroszország a mostani offenzívájával minél többet területet próbál majd megszerezni mielőtt még a nyugati fegyverek megérkeznének. Jens Stoltenberg a NATO főtitkára szerint ez miatt egy „logisztikai versenyben állunk.”

(www.shutterstock.com)

Európa nem szeretett volna belefűlni a háborúba, és megelégedett a gazdasági szankciók kiadásával.  Mostanra a nagymennyiségű fegyverszállítás miatt Moszkva bejelentette, hogy a NATO napi fenyegetést jelent Oroszországra, és egyre inkább részt vesz a konfliktusban. A Kreml az utóbbi hetekben fokozta a támadásokat Dél- és Kelet-Ukrajnában. A szakértők egy új, nagyszabású támadást várnak az oroszoktól.

Bár a szankciók továbbra sem tudták térdre kényszeríteni Putyint, és a háborús szerkezet az értesülések szerint legalább három évig még tud működni, Brüsszelben újabb szankciók kidolgozásába kezdtek bele az uniós országok. Az EU 27 országának képviselői szerdán találkoztak Brüsszelben. A blokk vezetője szerint az új szankciók 11 milliárd eurónyi veszteséget jelenthetnek az oroszoknak.

Forrás: reuters.com; bnn-news.com

Címlapkép: Shutterstock