2023 február 03

Hatalmas hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés


A parlamenti felsőház, a szenátus a költségvetés ügyében nem illetékes. A költségvetési törvény hatályba lépéséhez ezért már csak Milos Zeman államfő aláírására van szükség. A jövő évi költségvetés hiánya 80 milliárd koronával (egy cseh korona= 16,7 forint) alacsonyabb, mint az idei deficit, ami 375 milliárd korona, a GDP 4,6 százaléka lesz. Az egész napos vitában a kormánykoalíció az ellenzéki pártok egyetlen módosító javaslatát sem fogadta el.

A 200 tagú alsóházban a költségvetési törvényjavaslatra a szavazáskor a kormánykoalíció jelenlevő 96 képviselője mondott igent, míg az ellenzéki képviselők ellene szavaztak. A költségvetés bevételi oldala 1930 milliárd koronával, míg a kiadási oldal 2220 milliárd koronával számol. A cseh állam kiadásai a harmincéves fennállása alatt most másodszor lépik át a 2000 milliárd koronás határt.

A vitában a kormány a jövő év kiemelt feladatának a lakosság támogatását minősítette a magas infláció, valamint az energiaválság miatt, illetve az ukrajnai háború következtében szükséges kiadások fedezését. “Ez a költségvetés nem olyan, amilyet a kormány ideális időkben elképzelne. Realista költségvetésről van szó, amely lehetővé teszi az országnak, hogy szembenézzen a válságokkal, ezért a felelősség költségvetésének nevezném” – jelentette ki a parlamentben Petr Fiala cseh kormányfő.

Szerinte Csehország modern történelmének legsúlyosabb válságával néz most szembe. Az ellenzék bírálta a költségvetést. Alena Schillerová, a volt kormány pénzügyminisztere úgy vélte: a törvénytervezet nem tükrözi a valóságot, és a jövő év folyamán módosítani kell majd. Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke azt vetette a kormánykoalíció szemére, hogy Ukrajna miatt eladósítja Csehországot, ami szerinte megengedhetetlen – tette közzé a távirati iroda.