2024 április 25

Háború – Elmozdult az orosz front, azonnali felhívás Európának!

Sürgős döntést kell meghoznia Európának, az oroszok nagy áttörését követően. A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián egyik fő téma az Európát fenyegető orosz invázió volt, miután az ukrán csapatok kivonultak Avgyijivka városából. Az ukránok után mi leszünk a következők, és a Nyugat hatalmas tévedésben él, ha azt hiszik, ez nem következhet be – hangzott el a figyelmeztetés a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Azóta nem volt ekkora változás a frontvonalon, hogy Moszkva májusban elfoglalta Bahmutot.

Putyin ukránokkal támad ellenünk?

Az orosz erők állítólag Ukrajna nemzetközileg elismert területének közel egyötödét irányításuk alatt tartják. Miközben egyre mélyebbre hatolnak az országban, úgy egyre nagyobb hangot adnak véleményüknek azon a szakértők is, akik szerint Ukrajna után Oroszország Európát is megtámadja. Lengyelország külügyminisztere, Radosław Sikorski szerint elképzelhető, hogy az ukrán erőket arra kényszerítik majd, hogy végül Moszkváért harcoljanak.

Moszkva teljes körű offenzívája lassan már a harmadik évébe lép, egyelőre viszont nem tudni, hogy a hatalmas veszteségeket elszenvedő és kimerült orosz csapatoknak sikerül-e majd teljesen elfoglalni Ukrajnát. Az egyes szakértők által sokat hangoztatott, Európai Unió elleni támadás viszont még ennél is több kérdőjelet vet fel. Ennek ellenére Mette Frederiksen dán miniszterelnök a szombati konferencián bírálta az uniós igyekezet csökkenését. „A sürgősség érzése egyszerűen nem egyértelmű a megbeszéléseinkben” – mondta, majd hozzátette, hogy Európának rá kell lépni a gázpedálra. A megjegyzések azután érkeztek, hogy az ukrán csapatok kivonultak Avgyijivka városából.

A találkozón Zelenszkij is részt vett, hogy további fegyvertámogatást kérjen szövetségeseitől. Európában felpöröghetnek a fegyvergyárak, hiszen Josep Borrell megígérte, hogy az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának.

Mihez kezd az ukrán hadsereg Avgyijivka bukása után?

Hatalmas sikert érhet el az orosz propaganda. A februári kétéves évforduló és a márciusi választások előtt sikerült a nagy áttörés – az ukrán csapatok visszavonulót fújtak Avgyijivka városából. Az oroszok rengeteg pénzt és katonát áldoztak már a város elfoglalására, azonban tavaly május óta – Bahmut elfoglalása – a legnagyobb előrelépést érték el. Az orosz csapatok október óta ostromolták az egykor több, mint 30 ezer lakosú várost, és a kivonulás közben néhány ukrán katona orosz fogságba esett. Az ukrán csapatok abban a reményben hagyták el Avgyijivkát, hogy így majd jobb pozíciókat tudnak elfoglalni. Kivonulásukat követően új védelmi vonalat építettek ki a várostól nyugatra.

Címlapkép forrása: Shutterstock