2024 április 25

Ukrajna – ez már a földi pokol, Putyin Európa felé veszi az irányt?

Csakúgy, mint tavaly ilyenkor Bahmutban, Oroszország mindent bevet a győzelem érdekében. Az időzítés tökéletes lehet, az ukránok visszavonulót fújtak Avgyijivka városából, Oroszország pedig nyomul előre. Közeleg a háború kétéves évfordulója és az orosz elnökválasztás, ezért kulcsfontosságú lehet a város elfoglalása. A háború megnyerésétől még távol áll Putyin, de az ukránok már azzal fenyegetnek, hogy Oroszország Ukrajna után megtámadja majd Európa országait is.

Avgyijivka – Mattot kaptak az ukránok, visszavonulót fújtak a csapatok

Avgyijivka bukása igazi áttörést jelenthet az oroszoknak. A propaganda szempontjából is nagyon fontos győzelem volna ez Putyinnak a háború évfordulója és a márciusi elnökválasztás miatt. Rengeteg pénzt és katonát áldoztak már a város elfoglalására, és egyes katonai szakértők szerint Avgyijivka már biztosan elveszett. Pénteken az ukrán csapatok taktikai visszavonulást hajtottak végre Avgyijivkából, abban bízva, hogy így majd jobb pozíciókat tudnak elfoglalni. Zelenszkij most nehéz helyzetbe került, hiszen a belső nehézségek közepette az oroszok is megkezdték a tavaszi nagy offenzívájukat. Európában felpöröghetnek a fegyvergyárak, hiszen Josep Borrell megígérte, hogy az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának. Vajon a gigantikus nyugati segélyeknek köszönhetően sikerül megfékezni az oroszokat? Egyre elterjedtebb az a nézet, hogy Putyin nem áll le Ukrajna elfoglalása után. A szakértők sem tartják kizártnak, hogy Oroszország végül megnyeri az Ukrajna ellen indított háborúját, és beköltözik Magyarország szomszédságába. Vajon egy Ukrajna elleni győzelem csillapíthatja Putyin szomját, vagy többre vágynak az oroszok?

Félelmetes üzenetet közöltek – világháborús tervek az asztalon

Januárban Boris Pistorius, német védelmi miniszter elmondta, hogy számításaik szerint Oroszország kevesebb, mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-országokat. Most újabb félelmetes üzenetet közöltek Putyin esetleges győzelmével kapcsolatban. Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint, ha Oroszország megnyeri az ukrajnai háborút, akkor az oroszok így vagy úgy megtámadják Európa országait, és a végén kirobbantják a harmadik világháborút. Egyelőre nem tudni, hogy a hatalmas veszteségeket elszenvedő orosz csapatoknak sikerül-e majd elfoglalni Ukrajnát, viszont a szakértők által sokat hangoztatott Európai Unió elleni támadás még több kérdőjelet vet fel a szakértők előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock