2024 július 21

Putyin sikere – csúnya kudarc előtt állhat Zelenszkij Avgyijivka városában

A jó időzítésnek köszönhetően hatalmas sikert érhet el az orosz propaganda. Zelenszkij és az ukrán haderő most komoly teszt előtt áll, az oroszok minden irányból tűz alá vették Avgyijivka városát. Közeleg a márciusi orosz elnökválasztás és a háború kétéves évfordulója. Avgyijivka bukása komoly áttörést jelenthet az oroszoknak, viszont rengeteg pénzt és katonát áldoztak már a város elfoglalására. Már az ukrán katonák és a szakértők is napok óta Avgyijivka bukásáról beszélnek, de miért ilyen fontos ez a város az oroszoknak?

Avgyijivka – egy város bukása

Bahmut elfoglalása óta ez lehet az első komoly sikere az orosz haderőnek. Bár a város sorsa még nem dőlt el, egyre többen temetik az ukránok esélyeit. A legtöbb szakértő szerint már csak idő kérdése és Avgyijivka elesik. Ivan Kijrcevszkij katonai szakértő szombaton kijelentette, hogy szerinte a város már biztosan elveszett. Ennél jobbkor nem is jöhetne egy hasonló győzedelem az oroszoknak. A háborús propaganda szempontjából kritikus hónapok előtt áll Putyin és Oroszország. Közeleg márciusi orosz elnökválasztás, amely előtt mindenképpen jó fényt festene Putyinra, ha további területek megszerzését tudná felmutatni. Ezen felül két hét múlva elérkezünk az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójához is. Így tehát várható volt, hogy az oroszok rálépnek a gázra, most viszont a téli, tavaszi nagy offenzívának meg is lehet az első sikere.

Friss térképeken látjuk az orosz előrenyomulást

Vasárnap a portfolio.hu arról számolt be, hogy a friss térképek alapján Avgyijivka bukása már csak napok kérdése lehet. Az orosz katonák megpróbálták elvágni az utánpótlási vonalakat, és bár geolokációval még nem sikerült megerősíteni, úgy tűnik az orosz csapatok elérték az Avgyijivkán keresztülfutó vasúti síneket. Ezzel kettévágják a várost és lényegében menthetetlenné válik a helyzet. Az oroszok tavaly október óta hatalmas erőket mozgattak meg a város megszerzéséért. Avgyijivka nagyon közel található Donyeck városához, stratégiai szempontból nagyon fontos szerepet töltött be. Bahmut után tehát újabb stratégiailag is nagyon fontos terület kerülhet Putyin kezébe.

Címlapkép forrása: Shutterstock