2024 április 22

A német gazdaság várhatóan az első negyedévben is zsugorodik

Németország gazdasága a folyó negyedévben valószínűleg ismét zsugorodni fog – derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének hétfőn publikált legfrissebb számából.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának visszaesése folytatódhat, „a német gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében valószínűleg ismét enyhén csökken” – áll a Bundesbank rendszeres havi jelentésének februári kiadásában. Ez azt jelenti, hogy a Bundesbank várakozásai szerint a német gazdaság technikai recesszióba kerülhet. Két egymást követő negyedéves GDP-csökkenés ugyanis technikai recessziót jelent.

A német gazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a negyedik negyedévben mind negyedéves, mind éves bázison csökkent a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis január végén közzétett előzetes adatai szerint. A német bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi negyedik negyedévben ár-, szezonális és naptári kiigazítással az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent, míg éves bázison 0,2 százalékkal zsugorodott. A harmadik negyedévben a német GDP negyedéves viszonylatban nem változott, éves szinten 0,3 százalékkal csökkent.

A Destatis előzetes adatai szerint Németország bruttó hazai terméke 0,3 százalékkal csökkent tavaly, miután a GDP 2022-ben 1,8 százalékkal nőtt, 2021-ben 3,2 százalékkal emelkedett, 2020-ban 3,8 százalékkal esett. A gazdasági teljesítmény naptári hatásoktól megtisztítva 0,1 százalékkal csökkent tavaly 2022-höz képest, amikor 1,9 százalék növekedést jegyeztek fel.

A Destatis február 24-én ismerteti a negyedik negyedévre és az év egészére vonatkozó végleges adatokat. A Bundesbank közgazdászai szerint a lakossági fogyasztás várhatóan élénkülni fog a „stabil munkaerőpiac, az erőteljesen emelkedő bérek és a csökkenő infláció” révén, a folyó év elején azonban a fogyasztók valószínűleg továbbra is óvatosak maradtak a kiadásokat tekintve – áll a Bundesbank jelentésében.

Ugyanakkor továbbra sincs recesszió abban az értelemben, hogy tartós, széles körű és határozott gazdasági visszaesés következne be a kibocsátásban, és ilyen recesszió nem is várható – fogalmazott a jelentés. A német központi bank az idei év egészére a német gazdaság 0,4 százalékos növekedésére számít.

Borítókép forrása: Shutterstock