2024 július 25

Háború – Csúcstalálkozó Ukrajna megmentéséért 

Az elmúlt hetekben rendkívüli feszültség alakult ki az orosz-ukrán háborúban, miután egyes országok lehetővé tették Ukrajnának, hogy a nyugati fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjanak. A drámai fordulatot követően az orosz támadások száma Harkiv városában csökkent. Ezt követően Putyin újabb próbálozást tett a háború békés lezárására. Az orosz elnök feltételei nyers fogadtatást kaptak, Olaszország és Németország vezetői határozottan elutasították azokat.  

A hétvégén megkezdődött a svájci béketárgyalás 

Az év egyik legnagyobb csúcstalálkozóján 92 ország vett részt. A béketárgyalások megkezdése előtt, amelyre Oroszországot nem hívták meg, Putyin ismertette a háború lezárásához szükséges feltételeit. Kijelentette, hogy Ukrajnának ki kell vonnia csapatait az Oroszország által annektálni kívánt Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja és a fekete-tengeri Krím félsziget területeiről. Ezen felül le kellene mondania a NATO-hoz való csatlakozásról, mielőtt a béketárgyalások megkezdődhetnének. Olaszország és Németország vezetői határozottan elutasították Vlagyimir Putyin által felvázolt tűzszüneti feltételeket. Az ukrán elnöki tanácsadó, Mykhailo Podolyak szerint a javaslat teljes képtelenség.  

Bár a béketárgyalásra nem hívták meg Oroszországot, a szervezők azt remélték, hogy a legfontosabb szövetségeseinek állam- és kormányfői megjelennek majd a tanácskozáson. A legfrissebb hírek szerint már tervezik is az újabb találkozót, most viszont már Moszkva részvételével.  

Kritikus helyzet alakult ki a harctéren. Az orosz erők tovább nyomulnak az  alulfegyverzett és kimerült ukrán egységekkel szemben. Vasárnap az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz erők átvették az irányítást a Zaporizzsja régióban található Zahirne falu felett. A békecsúcsot övező remények ellenére tehát a helyzet továbbra is kritikus Ukrajnában. A harctéren egyre fokozódik a feszültség, és az orosz erők további előrenyomulása súlyosbítja az ukrán egységek helyzetét. 

Képek forrása: Shutterstock