2024 július 20

Háború – Zelenszkij is felszólalt a nagyszabású támadást követően 

Az elmúlt hetekben rendkívüli változások következtek be az orosz-ukrán háborúban. Több európai ország is lehetővé tette Ukrajnának, hogy a nyugati fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjanak. Ez pedig drámai fordulatot hozott a háborúban. A döntés az ukránok számára komoly stratégiai előnyt jelentett, viszont egyelőre beláthatatlan diplomáciai és katonai következményekkel járhat. Ihor Terekhov, Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a polgármestere beszámolt róla, hogy az orosz támadások száma a városban csökkent, mióta az ukrán hadsereg csapást mért az oroszországi rakétaindító állásokra. A mai napon azonban nagyszabású orosz támadás ért több ukrán területet is.  

Bár a nyugat zöld utat adott, Zelenszkij még több támogatást kért 

A nyugati országok döntésének célja egyértelmű volt: megtörni az orosz hadigépezet lelkesedését és hatékonyan gyengíteni támadóerejüket. Bár úgy tűnt Ukrajna sikeresen stabilizálta az északi Harkiv frontot, most nagyszabású orosz támadás ért több ukrán területet is. Oroszország állítása szerint sikerült újabb két ukrán falut elfoglalniuk– Myasozharivkát a Luhanszki régióban és Tymkivkát az északkeleti Harkivi régióban.  

Továbbá rakétatámadás érte Krivij Rih lakóövezeti részét és orosz Iszkander-M ballisztikus rakéták csapódnak be Mirhorod közelében is. Zelenszkij azonnal ki is használta az alkalmat arra, hogy még több nyugati támogatást kérjen. Elmondása szerint: “Az orosz terror mindennap és minden órában bizonyítja, hogy Ukrajnának partnereivel együtt meg kell erősítenie a légvédelmet” – írta az index.hu.  

Kritikus helyzetben Ukrajna 

Bár közeledik a svájci béketárgyalás, a nyugati és az orosz érdekek konfliktusa egyre feszültebbé válik. Putyin elítélte a nyugati országok döntését, és ismét megtorlással fenyegetett. Az orosz hadsereg most újra rákapcsolt. Közben az energetikai szektor a legfrissebb beszámolók alapján kritikus helyzetbe került, és a totális összeomlás felé tart.  

Képek forrása: Shutterstock