2023 január 30

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában


A legjelentősebb külföldi befektetők Franciaországban az amerikai vállalatok, amelyek 461 ezer munkahelyet hoztak létre, a második helyen álló németek 340 ezer, a svájci cégek pedig 250 ezer helyit foglalkoztatnak. A további legjelentősebb külföldi befektető országok Franciaországban Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium és Japán.

A hivatalos adatok szerint a külföldi vállalatok által foglalkoztatottak csaknem fele (46 százalék) közepes méretű cégeknél dolgozik (250 és 5 ezer közötti alkalmazottal), míg 38 százalékuk olyan nagyvállalatoknál, ahol ötezernél többen dolgoznak. A külföldi cégek által kínált munkahelyek több mint harmada (34,1 százalék) az iparban található, 27,5 százalékuk a kereskedelemben, míg 17,7 százalékuk adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó vállalat.

A fizetéseket illetően ezek a munkahelyek többe kerülnek a külföldi vállalatoknak, mint francia konkurenseiknek. A Franciaországban megvalósuló külföldi projektek ugyanakkor kisebbek, mint a szomszédos országokban: átlagosan 38 munkavállalót foglalkoztatnak, míg Németországban 45-öt, az Egyesült Királyságban pedig 68-at. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia szerint ugyanakkor 2015 és 2020 között a francia vállalatok többet fektettek be külföldön, mint a külföldi cégek Franciaországban – tette közzé a távirati iroda.