2024 július 20

Feljavították Svájc idei GDP-növekedési előrejelzését

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet – áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.

A 2025-re vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésen nem változtatott márciushoz képest a gazdasági államtitkárság. Ahogy a globális gazdaság fokozatosan helyreáll, a növekedés valószínűleg normalizálódik 2025-ben, így Svájc bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal bővülhet jövőre. Áll a közleményben.

2024 első negyedévében Svájc GDP-je továbbra is mérsékelt ütemű növekedést mutatott. A szolgáltatási szektor ismét bővült, miközben a lakossági fogyasztás szilárdan nőtt; az ipari szektor ugyanakkor stagnált. Számos indikátor arra utal, hogy a svájci gazdasági teljesítmény mérsékelten nő a közeljövőben. Az idei évre előrejelzett 1,2 százalékos svájci GDP-növekedés azt jelzi, hogy a svájci gazdaság jelentősen az átlag alatti ütemben bővül. Olvasható a svájci gazdasági államtitkárság közleményében.

Az iparban látható alacsony kapacitáskihasználtság és a magas finanszírozási költségek valószínűleg visszafogják a beruházásokat. Az export támogatja a növekedést, részben a svájci frank utóbbi hónapokban látott leértékelődésének hatására. Az előrejelzés szerint a növekedést azonban elsősorban a lakossági fogyasztás ösztönzi, amelyet élénkít a foglalkoztatás bővülése és a stabilan alakuló infláció.

A gazdasági államtitkárság prognózisa szerint az átlagos svájci infláció 1,4 százalék lesz 2024-ben, szemben a márciusban előrejelzett 1,5 százalékkal, jövőre pedig változatlanul 1,1 százalékos átlagos inflációval számolnak. A jelentést készítő szakértők hozzátették, hogy a Közel-Keleten és Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktusok továbbra is geopolitikai kockázatot jelentenek; a nyersanyagárak vagy a szállítási költségek meredek emelkedése növelheti az inflációt. Továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy a magas maginflációs ráták miatt a nemzetközi monetáris politika restriktív marad, ami a vártnál hosszabb ideig visszafoghatja a globális keresletet.

Képek forrása: Shutterstock