2024 július 20

Tovább javult az osztrák gazdasági hangulat

Az üzleti hangulat javulásáról számoltak be májusban Ausztria minden gazdasági szektorában – derült ki az UniCredit Bank Austria hétfőn közzétett legfrissebb gazdasági elemzéséből.

A vonatkozó konjunktúraindikátor májusban mínusz 2 pontra, egyéves csúcsra emelkedett az áprilisi mínusz 2,3 pontról. Ausztriában folytatódik a gazdasági helyzet fokozatos javulása. A mutató azonban továbbra is nagyon visszafogott, a stagnálás szélén álló gazdasági növekedésre utal – nyilatkozta Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza.

Az osztrák gazdaság lassan jön lendületbe, de az emelkedő trend stabil, a Bank Austria konjunktúramutatója immár nyolcadik hónapja mutat javulást. Ez legutóbb a pénzügyi válság utáni fellendülésben, 2009-ben történt így – tette hozzá Stefan Bruckbauer. Az osztrák üzleti hangulat javulásának hátterében részben az áll, hogy a jól indult turisztikai szezon és a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódásának hatására jelentősen javult a szolgáltatási szektor üzleti helyzetének megítélése – írták a szakértők.

Emellett az építőiparban és a feldolgozóiparban is pozitívabb lett az üzleti hangulat Ausztriában, amihez az exportkörnyezet javulása is hozzájárult. Azonban a továbbra is gyengén alakuló rendelésállomány és a magas munkaerő- és energiaköltségek miatt a kilátások még mindig visszafogottak. A munkanélküliek számának közelmúltbeli növekedése ellenére a jelentést készítő szakértők „viszonylag stabilnak” minősítették az osztrák munkaerőpiaci helyzetet.

A Bank Austria közgazdászai szerint Ausztriában a munkanélküliség emelkedő tendenciája a következő hónapokban folytatódik, a gazdasági fejlemények azonban várhatóan stabilizáló hatást fejtenek ki az év végén, és lehetővé teszik, hogy jövőre csökkenjen a munkanélküliség. A fogyasztói árak növekedése várakozásaik alapján tovább mérséklődik az idei év második felében és jövőre is.

A Bank Austria szakértői szerint Ausztria bruttó hazai terméke (GDP) 2024-ben 0,3 százalékkal bővül, az év második felében gyorsul a gazdaság lendülete az első fél évben látott enyhe csökkenés után, 2025-re pedig 1,5 százalékos osztrák GDP-növekedést várnak. Az Európai Központi Bank júniusi döntése által elindított monetáris fordulat jövőre várhatóan ösztönzőleg hat a beruházásokra, amiből valószínűleg leginkább a feldolgozóipar és az építőipar profitálhat.