2023 január 27

Energiaárak és infláció – Európa legnagyobb problémája

Az energiaárak megugrása EU-szerte növeli az inflációt és a megélhetési költségeket, ami az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat sújtja a legsúlyosabban. A magasabb energiaárak, beleértve a földgázt is, növelik a villamosenergia -árakat és a háztartások megélhetési költségeit az unióban. Ez a kormányokat arra ösztönzi, hogy az adókat csökkentsék, és több milliárd eurós pénzügyi támogatásokat nyújtsanak. Már eddig is komoly összefogásra volt szükség, azonban további segítségért kiáltanak az országok. A Cambridge Econometrics által közzétett riportokból kiderült, hogy 2022 októberében és novemberében az uniós országok háztartásai sokkal többet költenek energiára, mint 2020-ban. Történik ez annak ellenére, hogy kormányok eurómilliárdokat költenek arra, hogy segítsék a fogyasztókat a számlák kifizetésében és az adók csökkentésében. Miközben az orosz gazdaságot akartuk tönkretenni a szankcióinkkal, sikerült saját magunknak is komoly károkat okozni.

(www.shutterstock.com)

A tél túlélése a cél, de ezzel még nem oldódtak meg a problémák

Nagy bajban vannak már most is az alacsonyabb jövedelmű háztartások. Például Franciaországban a legszegényebb háztartások most nagyjából 30 százalékkal többet költenek az energiára, mint 2020-ban. Olaszországban önmagában a fosszilis tüzelőanyagok az ország éves inflációs rátájának körülbelül 30 százalékáért feleltek 2022 tavaszán. Spanyolországban az alacsony jövedelmű háztartások becslések szerint 70 százalékkal többet költenek energiára, mint 2020-ban. A növekvő infláció szintén valódi kihívás Németországban, Európában a legnagyobb gazdaságban.

(www.shutterstock.com)

Bár jelenleg az unió prioritásként kezeli a téli időszak átvészelését, a munka ez után sem állhat meg. A méregdrága LNG szállítmányoknak köszönhetjük, hogy a tárolóinkat fel tudtuk tölteni, azonban a következő tél előtt komoly változtatásokra, és egy komoly infrastruktúra kiépítésére lesz szüksége az uniós országoknak.

Forrás: politico.eu

Címlapkép: Shutterstock