2023 március 21

EKB: „A nehézségek ellenére az euróövezet valószínűleg elkerüli a recessziót”

Az Európai Központi Bank képviselői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy „az euróövezet valószínűleg elkerüli a recessziót.”

A lassuló gazdasági helyzet és számos külső nehézség ellenére az Európai Központi Bank képviselői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy „az euróövezet valószínűleg elkerüli a recessziót.” – közölte az intézmény csütörtökön délután a Kormányzótanács monetáris politikai üléséről szóló legutóbbi beszámolójában.

A jelentésből kiderült, hogy „csökkentek a kihívások az ellátási láncok tekintetében, biztonságosabbá vált a gázellátás, valamint a vállalatokhoz még mindig sok megrendelés fut be. De, ami a legfontosabb, a bizalom javul.”

„A gazdaságunk általában véve az előzetesen vártnál rugalmasabbnak bizonyult. Az elkövetkező negyedévekben gazdasági fellendülést prognosztizálunk. A munkanélküliségi ráta 2022 decemberében minden idők legalacsonyabb szintjén, 6.6 százalékon állt. Az Európai Központi Bank optimista kilátásai szerint a jelenlegi nehézségek ellenére javuló tendenciát figyelhetünk meg, ezáltal az „euróövezet valószínűleg elkerüli a recessziót.”

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a vártnál kevésbé lassult februárban az infláció az euróövezetben, de így tovább távolodott az októberi rekordszinttől. Az Eurostat előzetes adatai szerint februárban 8,5 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a januári 8,6 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. Az elemzői várakozások átlagában 8,2 százalék szerepelt februárra. Januárhoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek járultak hozzá, a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1 százalékról.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock