Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította alapkamatát idei utolsó kamatdöntő ülésén a Bank of England.

Másfél évtizedes csúcs

A brit jegybank monetáris tanácsának csütörtöki bejelentése szerint az irányadó kamat változatlanul 5,25 százalék. A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett. Az így elért 5,25 százalékos alapkamat 15 éves csúcs. A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt ugyanakkor a harmadik, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet. A tanács a két előző, szeptemberi és novemberi értekezleten is változatlanul hagyta az irányadó rátát. A monetáris tanács azonban ezúttal is megosztott volt. Kilenc tagja közül hatan szavaztak a jelenlegi alapkamat fenntartására, hárman 25 bázispontos emelésre voksoltak, csakúgy, mint az előző kamatdöntő ülésen.

A kamattartásról szóló döntés csütörtöki bejelentéséhez fűzött elemzésében a pénzügypolitikai testület egyenes utalást tett arra, hogy kamatcsökkentés a belátható előrejelzési távlatban nem várható, sőt nem zárható ki újabb kamatemelés sem. Az ülésről közzétett jegyzőkönyv megfogalmazása szerint a monetáris politikának „elégségesen hosszú ideig kell elégséges mértékben restriktívnek maradnia” ahhoz, hogy az infláció középtávon tartósan visszatérhessen a Bank of England 2 százalékos célszintjére. A monetáris tanács a jelenlegi előrejelzések alapján úgy tartja, hogy a restriktív pénzügypolitikát hosszabb ideig fenn kell tartani. További szigorítások válhatnak szükségessé, ha a jelek még makacsabb inflációs nyomásra utalnak – áll a kamatdöntéshez fűzött elemzésben.

Egyszámjegyű infláció

Az éves szintű brit infláció tavaly szeptember és az idei év márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. A tavaly októberben mért 11,1 százalékos ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel. Az idei október volt ugyanakkor a hetedik olyan hónap egymás után, amikor az éves brit infláció az egyszámjegyű tartományban járt.

A tizenkét hónapra számolt októberi infláció 4,6 százalék volt, vagyis még mindig több mint kétszeresen haladta meg a jegybanki célt. Mindezt ugyanakkor rendkívül gyenge gazdasági teljesítmény kíséri. A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen a decemberi jegybanki kamatdöntés csütörtöki bejelentése előtt egy nappal tette közzé friss becslését. Havi összevetésben számolva 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke októberben. Az új GDP-adat a vártnál jóval gyengébb teljesítményt jelez. Az elemzői előrejelzések többsége stagnálást, a borúlátóbb prognózisok is csak 0,1 százalékos visszaesést valószínűsítettek októberre. Csütörtöki elemzésében a Bank of England az idei negyedik negyedév egészére és a következő negyedévekre is jórészt stagnálást valószínűsített a brit gazdaságban – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock