2023 február 05

A dühöngő óriás – ezért nem bírunk szabadulni az oroszok szorításából

Az energiaexport továbbra is komoly fegyvere az oroszoknak, azonban az Európai Unió nagy erőkkel dolgozik ezen tény megváltoztatásán. 2022-ben a legfontosabb lépéseket megtettük, most viszont ennél is több követ kell megmozgatnunk. Az elemzők szerint Európa gázárai bizonytalan jövő elé néznek. Bár Ukrajna inváziója előtti szintre esett vissza az irányadó Dutch TTF árfolyama és úgy tűnik, hogy elkerülhetjük a teljes energiaválságot ezen a télen, a rezsidémon árnyéka még mindig látható. Az oroszok fegyvere tehát továbbra is életben tartja az ország reményeit, azonban ez ellen a nyugat komoly erőket mozgósít meg. Szeretnék, ha a szankciók működnének és az orosz gázcsapoktól teljesen meg tudnának szabadulni.

(www.shutterstock.com)

A terv sikeressége abból a szempontból is fontos, hogy ezzel Oroszország bevételeit nagymértékben csökkenthetik. Észben kell tartani viszont, hogy a befolyás kiiktatása csak fél siker, hiszen ennek hatását is túl kell élnünk. Láthattuk, hogy mire képes a hiány és a hirtelen kapkodás. Az unió elkezdte felhalmozni a tartalékokat, és a gázárak az év második felében elképesztő mértékben megemelkedtek. Hasonlótól félnek a szakértők idén, ezért amint vége a téli időszaknak a helyzet alapos felmérésére lesz szükség, majd egy megvalósítható, működőképes és költségbarát megoldást kell találni az uniónak. Az Oroszország által okozott hiány miatt az ellátás korlátozottá vált és augusztusban minden idők legmagasabb, 350 eurós szintjére emelkedett a földgáz ára Európában. 2022 végére lecsökkent, és az irányadó Dutch TTF árfolyama 76 euróra húzódott vissza megawattóránként, közel kerülve az ukrán-orosz háború előtti 75-ös szinthez.

Mikor érezheti végre biztonságban magát az EU?

Toby Copson, a Trident LNG globális kereskedelmi vezetője szerint a legrosszabb időszakot úgy néz ki túléltük, a gázárak történelmi csúcsokról visszahúzódtak elviselhetőbb szintekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az energiaválság is véget ért.

(www.shutterstock.com)

Az tavalyi évben bár az orosz szállítások mértéke jelentősen megcsappant, még így is komoly mennyiségű gázt szállítottak a blokk országainak, körülbelül 60 milliárd köbmétert. Ez a mennyiség a szerződésekben foglaltak felét teszi ki. Ennek potenciális elvesztése is a forgatókönyvek közé tartozik a 2023-as évben. Minden bizonnyal az oroszok sem szeretnék teljesen elveszíteni az eddigi legnagyobb piacukat, azonban a nyugattal folytatott gazdasági háborújuk egészen idáig is elfajulhat. A következő tél pedig még a mostaninál is komolyabb kihívások elé állíthatja Európát, ha a legrosszabb forgatókönyv beteljesül. Erre az esetre készülve az oroszok elkezdtek kelet felé fordulni, míg az uniónak további LNG készletek után kell néznie. Putyinnak így viszont hátra kellene hagyni az itt kiépített infrastruktúrát és egy újabbat létrehozni keleten. Egyik sem költséghatékony megoldás, azonban muszáj lépniük.

(www.shutterstock.com)

Adi Imsirovic, az Oxford Institute for Energy Studies vezető kutatási munkatársa szerint az, hogy milyen nehéz kihívások lesznek idén az időjárástól, a kínai igényektől és az LNG rendelkezésre állásától függ. Most még több tényező is javítja a helyzetünket: az enyhébb hőmérséklet, a csökkentett fűtési igények, a magas tárolási arányok és több kínálat áll rendelkezésre a kínai gazdaság nehéz helyzete miatt. Ez azonban drámai módon megváltozhat, ha az előrejelzett második féléves kínai fellendülés bekövetkezik. Ez azt eredményezné, hogy Európának versenyeznie kéne a kínálatért.

Bizonytalanság és aggodalom – meddig kísért még a rezsidémon?

A szakértők úgy vélik, hogy az árak legalább néhány évig magasan maradnak, amíg a kereslet nem csökken, és ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok kínálatában emelkedést nem tapasztalunk. Az ukrajnai háború még messze nem ért véget, az Oroszországból származó gázellátás megtizedelődött és akár tovább csökkenhet. December elejétől kezdve az európai gáztárolók körülbelül 92 százalékig voltak megtöltve, ez kimagasló szint az évszakhoz képest. A kérdés viszont továbbra is az maradt, hogy az európai tartalékokat hogyan töltik fel a téli időszak után feltételezve, hogy az orosz készletek áramlását leállítják.

Forrás: dw.com

Címlapkép: Shutterstock