Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Ausztrália – Fellángoltak a bozótüzek, „fekete nyártól” tartanak a hatóságok”

Míg itthon dideregtünk a hidegben, és egyre hízó hókupacokat kerülgettünk, a világ másik felében, Ausztrália délkeleti részen hőhullám miatt izzadt az élővilág. A kontinensen egyáltalán nem ritkák a természetet pusztító tűzvészek. Egyáltalán nem meglepő, hogy a szörnyű bozóttűzeket megelőzendő a hatóságok Új-Dél-Wales állam nagy részén megtiltották a tűzgyújtást. Sydneyben, Ausztrália legnépesebb városában az időjárás-előrejelzés szerint 40 Celsius-fok maximum hőmérséklettel számolnak. A statisztikák szerint csaknem 15 fokkal meghaladja a város átlagos decemberi csúcshőmérséletét. A Sydney központjában található Observatory Hillben a hőmérséklet a napokban 38,9 fokon tetőzött.

Lehet valami az éghajlatváltozában

„Ma Sydneyben és a keleti part más részein ez arra hívja fel a figyelmet, hogy mégiscsak lehet valami az éghajlatváltozással kapcsolatos dologban” – idézte az ausztrál miniszterelnököt Anthony Albaneset a Reuters hírügynökség. Ausztráliában a december-februári nyár amúgy is magas kockázatú tűzszezon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az új dél-walesi tűzvédelmi hatóságok közösségi médiaplatformokon közölték, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben az állam nagy területein. Beleértve Sydney-t is, tekintettel a forró északnyugati szél által okozott „nagyon meleg, száraz és szeles körülményekre”.

Új-Dél-Wales-szerte a hétvégén 71 fű- és bozóttűz égett – ezek közül 21 alig-alig megfékezhető – közölte az állami tűzoltóság. A hatóságok aggódnak amiatt, hogy idén nyáron visszatérnek a veszélyes tűzesetek. Ausztráliában az elmúlt két tűzszezon csendes volt a 2019-2020-as „fekete nyárhoz” képest, amely Törökország méretű területet pusztított el, és 33 ember lelte halálát a lágokban.

Súlyos hőhullámok

Az előrejelzések szerint a „súlyos hőhullámok” a jövő héten is folytatódnak Új-Dél-Wales nagy részén, a hétvégére pedig csúcshőmérsékletet jósolnak. A sydney-i Coogee Beach-en Clive Stiff vezető életmentő úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli hőség sok munkát a járőrözőknek – idézte a szakembert a Reuters

Fotó: shutterstock.com