2024 május 20

USA – Elszálltak a 30 éves jelzáloghitelek kamatai

Az USA-ban december óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 7,01 százalékról 7,13 százalékra. Négyhavi csúcsra emelkedett a múlt héten. A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt. A jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 3,3 százalékkal nőtt az előző heti 0,1 százalékos bővülést követően – közölte a távirati iroda.

Az előző héthez képest 0,5 százalékkal bővült a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 4,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. Bár a jelzáloghitelek kamata emelkedett a múlt héten, a jelzáloghitel-igénylések számának növekedése mégis gyorsult. Ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egyes hitelfelvevők úgy döntöttek, még a kamatok esetleges további emelkedése előtt intézkednek – nyilatkozta Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza.

Címlapkép forrása: Shutterstock