2024 május 20

Recessziót jelez a Conference Board mutató

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe az előző havi értékéhez képest 0,3 százalékkal, 102,4 pontra csökken. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2,2 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 szeptembere és 2024 márciusa közötti hathónapos időszakra. Ez kevésbé meredek teljesítménycsökkenés az előző hathónapos periódus 3,4 százalékánál – közölte a távirati iroda.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait. A feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és így előrejelzik gazdasági ciklusok alakulását. A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexének márciusi csökkenéséhez a mutató összetevői közül a kiadott új építési engedélyek, a fogyasztók üzleti feltételekkel kapcsolatos kilátásai, az új megrendelések, valamint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása járult hozzá – nyilatkozta Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza.

A LEI hat hónapra és tizenkét hónapra visszatekintő alakulása egyaránt csökkenést jelez, azonban a zsugorodás üteme lassul. Összességében az index az amerikai gazdaság törékeny – még ha nem is recessziós – kilátásaira utal. A fogyasztók növekvő adóssága, a magas kamatok és a tartós inflációs nyomás továbbra is kockázatot jelent a gazdasági aktivitásra nézve az idei évben. A Conference Board előrejelzése szerint a fogyasztói kiadások növekedésének mérséklődésével az Egyesült Államok évesített GDP-növekedése lassulni fog 2024 második és harmadik negyedévében – tette hozzá Justyna Zabinska-La Monica.

Címlapkép forrása: Shutterstock