2024 július 25

Moody’s: 6 milliárd dollár lehet a kár Hawaiin

A Moody’s hitelminősítő kedden közölte, hogy a hawaii erdőtüzek okozta gazdasági veszteséget 4 és 6 milliárd dollár közötti összegre becsüli.

Az ügynökség Risk Management Solutions részlege azonban jelentésében azt írta, hogy a gazdasági károk nagy részét várhatóan fedezi a biztosítás, mintegy 75 százalékban vagy annál is nagyobb mértékben.

Ebből is lehet politikai kérdés

Azonban a károk nem állnak meg a számoknál természetesen. Az Egyesült Államokban egy komoly kampány indult a hawaii emberek megsegítésére és persze ezzel együtt a kormány pénzügyi gazdálkodása ellen is. Ez különösen aktuális hiszen a jelenlegi elnök Joe Biden a természeti csapás idejében igyekezett kiharcolni újabb 8 milliárd dollárt Ukrajnának.

A republikánusok – akiknek nincs egyszerű dolga hiszen a legerősebb jelöltjük Donald Trump hamarosan börtönbe vonul – nem nézik jó szemmel, hogy az USA saját problémái helyett Európával foglalkozik. Ez azonban ennél egy sokkal komplexebb kérdés, hiszen egyfelől Amerika komoly hasznot húz a háborúból, főleg hosszútávon, másfelől a világ legnagyobb gazdaságának biztosan nem jelent gondot előhúzni a megfelelő összegeket Hawaii számára.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock