Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Javult munkanélküliekhelyzete az USA-ban

intmAz Egyesült Államokban 19 ezerrel, 202 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

A szakértők várakozásának átlagában nagyobb, 220 ezres szám szerepelt. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten csak minimálisan volt magasabb. Az október közepén jegyzett, kilenchavi mélypontot jelentő 200 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 7750-nel 213 250-re csökkent. A december 2-ával záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 876 ezerre nőtt. Az egy héttel korábbi 1 millió 856 ezerről, elmaradva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1 millió 887 ezertől. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességét jelzi. Valamint arról tanúskodik,  s hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes, amint közölte a távirati iroda.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Legutóbbi, szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.