2024 február 28

Váratlanul nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom

Az Egyesült Államokban az elemzők által várt csökkenés helyett nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben havi összevetésben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a novemberi forgalom 0,3 százalékkal nőtt októberrel összevetve, amikor 0,2 százalékos zsugorodást jegyeztek fel. A szakértők várakozásainak átlagában ezzel szemben 0,1 százalékos forgalomcsökkenés szerepelt novemberre. Az autóeladás nélküli kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt a múlt hónapban az októberi stagnálás után. Az autóeladások és az üzemanyagok nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt novemberben, miután októberben havi szinten 0,1 százalékkal emelkedett.

Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben, miután októberben 0,2 százalékkal bővült havi szinten. Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének, a fogyasztói kiadásoknak. A számok azt jelzik, hogy az ünnepi bevásárlási szezon erősen indult az Egyesült Államokban. A legnagyobb mértékű, 1,6 százalékos bővülést az éttermek és bárok forgalma érte el. A nem bolti kiskereskedők (1 százalék) az egészségügyi és testápolási termékek (0,9 százalék), valamint a bútorboltok (0,9 százalék) szintén jelentős forgalombővülést könyveltek el – ismertette a távirati iroda.

Eközben az elektronikai cikkek és készülékek forgalma 1,1 százalékkal esett, a bolti vegyes kiskereskedelem eladásai 2,0 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor a gépjármű- és alkatrészkereskedők, a ruhaüzletek, az élelmiszer- és italboltok forgalma is bővült. Ezzel szemben a benzinkutak eladásai 2,9 százalékkal csökkentek. Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal, február óta a leggyorsabb ütemben bővült novemberben. Ez egy nagy ugrás az októberi 2,2 százalékhoz képest. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.

Borítókép: Shutterstock