2024 július 13

Hatvan éves negatív rekordot ütött meg az USA

Az Egyesült Államokban az előzetesen becsültnél nagyobb mértékben csökkent a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban a harmadik negyedévben – ismertette a távirati iroda.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban a termelékenység csökkenésének évesített üteme 1960 második negyedéve óta a legnagyobb, 5,2 százalék volt, miután a második negyedévben 2,1 százalékos, az első negyedévben pedig 4,3 százalékos emelkedést regisztráltak.

Elemzők kisebb, 5 százalékos csökkenést vártak a harmadik negyedévre. A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi. Javulása lassítja az új munkahelyek kialakulását, a cégek a meglévő állománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, így nincs szükségük pótlólagos munkaerőre.

Tavaly 2,5 százalékkal nőtt a termelékenyég az Egyesült Államokban, felülmúlva a 2019. évi 1,8 százalékot. Ugyancsak kedden közölt adat szerint a munkaerőköltség 9,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 1,1 százalékos emelkedés, és az első negyedévi 2,8 százalékos csökkenés után. Az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 8,3 százalékos munkaerőköltség-növekedés szerepelt az idei harmadik negyedévre.